Gezonde zomerse verrassingen.

In dit blog vind je 3 originele recepten voor verrassend lekkere, gezonde ijshapjes gemaakt met vers fruit. IJs is altijd lekker, heerlijk op een warme zomerse dag, maar ook als toetje of feestelijk hapje tussendoor word ijs gewaardeerd. Nu kun je natuurlijk ijs kopen in allerlei soorten en smaken, maar zelf maken, lekker en gezond met vers fruit is niet moeilijk.

Aardbei yoghurtijs snackje.

Wat heb je nodig uitgaande van 12 ijssnacks.

♦ 12 aardbeien
♦ Klein bakje dikke yoghurt  ± 250 ml
♦ eventueel wat honing, pure chocolade en of kokosschaafsel.

Aan de slag:

Kies voor een volle dik romige yoghurt, zoals bijvoorbeeld de Boerenyoghurt of Griekse yoghurt.
Hoe je van een zoete smaak, roer dan wat honing door de yoghurt, totdat jij hem lekker vind.
Zet het bakje yoghurt ongeveer 5 minuten in de vriezer, zodat het wat steviger wordt.
Maak ondertussen je aardbeien schoon en droog af met keukenpapier.
Zet een platte schaal klaar, dip vervolgens de aardbeien in de yoghurt en leg ze los van elkaar op de schaal in de vriezer.
Voor een mooie dikke laag yoghurtijs om de aardbei kun je dit dippen na het bevriezen nog een keer herhalen.
Eenmaal bevroren kun je ze in plastic verpakken om ze te bewaren.

Variaties:

♦Rol de bevroren aardbei ijsjes door kokosschaafsel voor een extra smaak en mooie afwerking.
♦Smelt wat pure chocolade au bain marie en giet dit over je ijsjes, eventueel daarna nog met wat kokosschaafsel  bestrooien.

Vind je dit te bewerkelijk, een andere manier, maar dezelfde smaak:

Neem een ijsblokjesbakje of een vorm voor kleine muffins en vul dit met een laagje yoghurt , snij de aardbeien doormidden en leg ze er voorzichtig in, bedek de aardbeien vervolgens weer met een laagje yoghurt en bestrooi eventueel met kokosschaafsel. Invriezen en klaar.

Nog meer variëren: Kies in plaats van aardbei ander fruit, bijvoorbeeld: blokjes kiwi of neem lekkere frambozen, blokjes peer of ananas.

Vers fruitijs.

Wat heb je nodig:

♦ Vers fruit naar keuze
♦ Fruitsap, vruchtendrank of yoghurt.
♦ IJsvormpjes en ijsstokjes

Aan de slag:

Je kunt deze ijsje maken met een mengeling van verschillende soorten vers fruit, maar je kunt ook per ijsje kiezen voor een smaak.Het verse fruit schoonmaken en in stukjes snijden, klein fruit zoals bessen of frambozen kun in hun geheel gebruiken.
Verdeel het fruit in je ijsvormpjes
Schenk er het fruitsap van je keuze bij, heel lekker is het met sinaasappelsap, appelsap of ananassap, kijk bij je keuze ook naar de combinatie van smaken met het door jou gekozen fruit.
Steek de ijsstokjes erin, nu kun je het invriezen, het duurt ongeveer 5 uur voordat de ijsjes goed hard zijn.

Variatie:

Neem in plaats van fruitsap een mengsel van yoghurt en melk.

Watermeloen ijs

Wat heb je nodig:

♦ 1 watermeloen
♦ 1 citroen
♦ ½  kopje suiker
♦ 3 eetlepels water
♦ ½  kopje slagroom
♦ een paar verse muntblaadjes

Aan de slag:

Snijd je watermeloen in stukjes, prak deze stukken verder fijn met een vork, zodat een puree ontstaat. Verwijder eventuele pitjes.
Het citroensap vermengen met de watermeloen puree met de staafmixer tot een gladde moes.
Vermeng 3 eetlepels watermeloen puree met het water en de suiker, verwarm het zodat de suiker oplost. Laat het daarna  afkoelen.
De slagroom stijf kloppen, zodanig dat hij in zachte pieken blijft staan, schep er een beetje watermeloenpuree doorheen en meng dit voorzichtig.
Doe het siroop mengsel ( meloen, water en suiker) bij de overgebleven watermeloen puree en roer dit goed door elkaar. Voeg nu ook het watermeloen slagroommengsel toe en roer weer door elkaar.
Doe nu het mengsel in een metalen bakje en zet in het de vriezer, na een half uur goed door kloppen om de ijskristallen te breken. Weer terug in de vriezer zetten en dit elk half uur herhalen totdat het een mooi luchtig, maar stevig ijs geworden is.

Serveren:

Schep het ijs in mooie bolletjes in een schaaltje en garneer het met paar muntblaadjes en eventueel nog een blokje watermeloen.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia:  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#fruit #yoghurt #ijs #gezond #Mereltje #watermeloen

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht mei  2016.)