Basis briochedeeg en variaties om te bakken.

Brioche is een zoete brood soort, het is heel luchtig, maar bevat wel veel vet. Door de zoete smaak is het deze basis ook lekker om te gebruiken in een cake of taart en wil je minder vet, dan kun je de Kwark brioche proberen.

Basis briochedeeg en variaties om te bakken.

De basis: het briochedeeg

Wat heb je nodig:

• 1 zakje gedroogde gist( ongeveer 8 gram)
• 1 eetlepel water
• 250 gram bloem
• 3 grote of 4 kleine eieren 
• 50 gram fijne tafelsuiker
• Een theelepeltje zout
• 2 eetlepels melk
• 225 gram zachte boter

Hoe maak je het?

Neem een grote kom, doe daarin de gist en een eetlepel lauwwarm water, meng dit en laat het dan even staan op een warme plaats.

Klop ondertussen twee eieren los en snij de boter in kleine blokjes.

Wanneer er bubbels in je mengsel komen kun je verder gaan.

Voeg de bloem(eventueel zeven, zodat er geen klontjes in zitten) en de los geklopte eieren toe en kneed dit alles ongeveer 2 minuten met de deeghaken van de mixer.

Meng je suiker, zout en twee eetlepels lauwwarme melk en giet dit mengsel bij je deeg. Kneed nu 10 minuten totdat het deeg los komt van de kom.

Laat de mixer gewoon draaien en voeg de stukjes boter toe, kneed zo nog ongeveer 6 minuten, het deeg wordt dan wat elastisch.

Doe het deeg nu in een schone kom en dek de kom af met plasticfolie, Zet de kom op een warme plaats en laat het deeg ongeveer 2 uur rijzen. Het volume zal dan ongeveer verdubbelen.

De basis is klaar, wat ga je er van maken? 

► Een briochebrood

Je hebt hiervoor een bakblik nodig van ongeveer 22x8 cm, vet dat in.
Bestrooi je werkblad met wat bloem en maak van je deeg 4 bollen, kneed deze bollen even op je werkblad door. Vet je bakblik in met wat boter en leg de bollen op een rij daarin. Dek het af met een schone vochtige doek en laat het nog eens een uur rijzen.
Verwarm je oven voor op 180°
Knip de bollen dan in, voor een mooie vorm. Klop het laatste ei en bestrijk daarmee de bovenkant van je deeg.
Zet het brood in het midden van de voorverwarmde oven en bak het  op 180° in 35 / 45 minuten gaar en mooi goudgeel.

►Een Aardbeien Briochetaart

Je hebt hiervoor nodig:

• Een taartvorm van ongeveer 24 cm
• Een basis deeg briochebrood (zie recept hierboven)
• 60 gram zachte boter
• 60 gram fijne tafelsuiker
• 2 kleine eieren
• 100 gram gemalen amandelen
• 2 eetlepels bloem
• 250 gram kleine aardbeien
• 1 ½ eetlepel kristalsuiker

Hoe maak je het?

Maak het basisbriochedeeg
Vet de taartvorm in met wat boter
Wanneer het basisdeeg genoeg is gerezen (±2 uur) de vorm bekleden met het deeg. De randen van het deeg wat omhoog drukken langs de zijkant van de vorm.

Klop de eieren los
Doe de boter, tafelsuiker, grootste deel van de eieren, amandelen en bloem in een kom en roer het goed door elkaar. Schep dit mengsel op de taartbodem.

Verdeel de aardbeien over de taart en druk ze in het botermengsel.
Dek de taart af met een schone vochtige doek en laat het een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180°
Met het restje van de eieren, de deegranden bestrijken en de kristalsuiker over de taart verdelen.
Bak de taart in het midden van de oven op 180° in 25 / 35 minuten gaar en bruin.

Kijk regelmatig, wanneer de taart te donker dreigt te worden, dek hem dan af met aluminiumfolie en bak het verder gaar.

Laat de taart rustig afkoelen op een rooster.

►Chocolade appeltulband van briochedeeg

Je hebt hiervoor nodig:

• Een tulbandvorm van ongeveer 22 cm.
• Een basis deeg briochebrood (zie recept hierboven)
• 100 gram pure chocolade
• 3 appels
• Beetje bloem

• Een klein ei

Hoe maak je het?

Maak het basisbriochedeeg
Vet de tulbandvorm in met wat boter.

Snij de chocolade in kleine stukjes
Schil de appels en snij ze in kleine stukjes.

Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 40x30 cm.

Strooi de stukjes chocolade en de appelblokjes over het deeg en rol het deeg op vanaf de langste kant.

Leg de rol in de tulbandvorm en dek het af met een schone vochtige doek, laat het een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180°
Klop je ei los en bestrijk daarmee de bovenkant van het deeg.
Bak het in het midden van de oven op 180° in 35 / 45 minuten gaar en lichtbruin.

►Kwark briochebrood

Vind je het briochedeeg te vet, dan kun je deze variant eens proberen, een gedeelte van het vet is vervangen door kwark. Voor het maken van dit Kwark briochebrood, ga je dus niet uit van het basis briochedeeg, de verhoudingen in het deeg zijn een beetje anders, dus je hebt andere hoeveelheden nodig!

Wat heb je nodig:

• 1 zakje gedroogde gist (ongeveer 8 gram)
• 350 gram bloem
• Een theelepeltje zout
• ½ deciliter water
• 3 grote of 4 kleine eieren
• 40 gram fijne tafelsuiker
• 100 gram magere kwark
• 50 gram zachte roomboter of vloeibare margarine
• Een brioche bakvorm van ongeveer 22 cm.

Hoe maak je het?

Doe 300 gram van de bloem (eventueel zeven, zodat er geen klontjes in zitten) in een kom, samen met de gist, fijne tafelsuiker en zout en meng het.

Maak in het midden een kuiltje en breek de eieren daarboven. Doe de kwark, boter en het water erbij en meng het met de deeghaken van de mixer tot een samenhangend deeg.

Strooi de rest van de bloem op het aanrecht en kneed het deeg hierop tot het soepel en elastisch wordt.

Doe het deeg in een schone kom en laat het afgedekt met plasticfolie op een warme plaats 2 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Vet de briochevorm in. Kneed het deeg licht door en maak van driekwart van het deeg een ronde bal en leg deze in de vorm. Maak in het midden een kuil en leg daar de kleinere bal van de rest van het deeg in.

Dek het deeg af met een schone vochtige doek en laat het deeg op een warme plaats nog 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak net onder het midden van de oven het brood op 200° in 20 / 25 minuten gaar en lichtbruin.

Laat de brioche in de oven nog 10 minuten afkoelen. Haal daarna het brood uit de vorm en laat het op een rooster verder afkoelen. Je kunt het brood eventueel net uit de oven bestrijken met een beetje boter en er wat kaneel of suiker over strooien.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia:  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#brioche #basisrecept #deegmaken #briochedeeg #briochebrood #briocheaardbeientaart #kwarkbriochebrood

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht nov  2016.)