Hoe houd je je geheugen gezond?
Je hersenen en daarmee ook je geheugen gezond houden is een belangrijke zaak. Wanneer je merkt dat je steeds meer gaat vergeten, kun je actief aan de slag om je geheugen te trainen. In dit artikel wat achtergrond informatie, maar vooral ook goede tips.
Hoe houd je je geheugen gezond?
Je geheugen bevindt zich in je hersenen, daar worden al je herinneringen opgeslagen, zodat jij ze later weer kunt terug vinden en gebruiken. Minder goed kunnen concentreren en slechter onthouden zijn vaak de eerste tekenen van het ouder worden. Om je geheugen in goede conditie te houden moet je dus ook je hersenen in top vorm houden. Verder kun je de werking van je geheugen zelf bevorderen door: goede voedingsstoffen te gebruiken en je geheugen te trainen.
3 Tips om je hersenen en de rest van je lijf gezond te houden.
Tip 1: Beweeg.
Wanneer je beweegt, versnelt je bloedsomloop, daardoor worden je hersenen en de rest van je lichaam beter van voedingsstoffen en zuurstof voorzien en blijven de weefsels in betere conditie.
Tip 2: Frisse lucht.
Frisse lucht bevat meer zuurstof en dat is net wat je hersenen nodig hebben om je geheugen fit te houden. Hoewel je hersenen maar ±2% van je lichaamsgewicht hebben, gebruiken ze ongeveer 20% van je zuurstofbehoefte.
Die behoefte aan zuurstof en frisse lucht is een van de oorzaken, waarom mensen gapen, bijv. ’s morgens, om de hersenen een oppepper te geven en op gang te helpen. Tijdens een gaap haal je diep adem en krijgt je bloed meer zuurstof, tegelijkertijd rek je je vaak uit, waardoor het bloed ook weer beter door je lichaam stroomt.
Dus zorg voor voldoende frisse lucht, zet een raam open, maak een wandeling en moet je gapen, houd het niet tegen, maar gun je hersenen die verfrissing.
Tip 3: Voldoende rust.
Zorg voor voldoende rust, slaap en ontspanning, want wanneer je te moe bent, neemt je concentratievermogen af. Ook stress en depressie hebben hier invloed op, je denkproces wordt vertraagd. Je slaat nieuwe informatie dan niet meer goed op.
3 Keer gezonde voedingstoffen voor je geheugen.
Eet voldoende belangrijke vitaminen.
Vitamine B is een belangrijke vitamine voor je hersenen. Vitamine B1 ondersteunt je hersenfunctie. Vitamine B3 zorgt voor een betere bloedcirculatie en Vitamine B2, B5 en B6 zijn anti-stress vitaminen. Zo zorgt vitamine B6 er voor dat tryptofaan omgezet wordt naar serotonine, dat is een stof die ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit. Vitamine B11 ook bekend onder de naam foliumzuur, is belangrijk bij de ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kindje. Vitamine B12 is belangrijk voor het vervoer van zuurstof in het bloed.
Dus eet voldoende Vitamine B, dit zit in kip, kalkoen, vis, zuivelproducten, bonen en volkorenproducten.
Vitamine C is een belangrijke antioxidant die de kwaliteit van de cellen in je lichaamen dus ook je hersenen verbetert. Je vind ze o.a. in sinaasappels, citroenen, kiwi’s en aardbeien.
Onverzadigde vetzuren zijn belangrijk.
Omega-3-vetten ofwel meervoudig onverzadigde vetzuren ondersteunen de werking van je geheugen. Deze goede vetten zitten in vette vis, zoals zalm. Houd jij helemaal niet van vis kun je ook omega-3 capsules te nemen.
Mineralen mogen we niet vergeten.
Kalium, calcium, magnesium en zink zijn mineralen die een goede invloed hebben op het functioneren van je hersenen.
Kalium heeft een gunstige werking op de bloeddruk, het houd de hoeveelheid water in de lichaamscellen op peil, ook beïnvloed het op een positieve manier stress. Kalium zit in avocado’s, aardappelen, bananen, tomaten, broccoli, sojabonen, abrikozen, linzen en in mindere mate ook in ander fruit en in zuivelproducten.
Calcium is ook heel belangrijk voor de hartslag en de bloeddruk. Hoewel de meeste calcium die je gebruikt wordt opgenomen in de botten, is het gehalte in het bloed van wezenlijk belang. Wanneer dit gehalte te laag wordt, onttrekt het lichaam calcium uit de botten om het gehalte in het bloed weer op peil te brengen. Calcium zit o.a. in melkproducten, broccoli, asperges en pinda’s.
Magnesium helpt je om stress voor te blijven of te verminderen, het zit in groene bladgroente, volkoren producten, knoflook, ui, banaan, citroen, wortels en kip.
Zink is belangrijk bij de opbouw van eiwitten en dus voor de groei en vernieuwing van weefsel. Het is belangrijk voor een goede hersenfunctie. Zink zit in gember, noten, pitten, peulvruchten en bruine rijst.
Je geheugen trainen.
Naarmate we ouder worden, komt vaak ook een beetje vergeetachtigheid om de hoek kijken. Je kunt er zelf aan werken om je geheugen zolang mogelijk actief te houden.
Lezen en schrijven: wanneer je leest of schrijft ben je geconcentreerd bezig, er worden verschillende hersengebieden geactiveerd.
Vermijd eens wat vaker de automatische piloot: neem eens een andere route naar je werk of kies een nieuw recept om te koken. Je moet hierbij weer actief nadenken en zo stimuleer je je brein.
Doe aan actieve geheugen training door het spelen van geheugenspelletjes zoals memorie en het oplossen van kruiswoordpuzzels.
Gebruik geheugentrucjes om het beter op te nemen.
Actief opletten, rondkijken en luisteren, zorgt ervoor dat je informatie beter opneemt.
Herhaal nieuwe informatie voor jezelf en denk erbij aan de betekenis.
Maak er in je gedachte een plaatje van, een beeld erbij is gemakkelijker onthouden.
Verzin een ezelsbruggetje voor meer informatie tegelijk, door er bijv. een verhaaltje van te maken. Moet je een lijstje onthouden, maak dan een woord van alle beginletters.
Schrijf afspraken meteen op, eenmaal opgeschreven kun je het vaak gemakkelijker onthouden en je kunt het eventueel nog eens nalezen.
Afbeeldingen zijn rechtenvrij via freefoto morguefile Teksten door Mereltje Wereldspotter © 2019
#geheugen #hersenen #gezond #vergeetachtigheid #geheugentraining
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht febr 2017.)