Welke medicijnen zijn er tegen osteoporose?

Osteoporose is een aandoening waarbij de botten broos worden, je hebt veel kans op botbreuken. Door de ontwikkeling van nieuwe medicijnen is het tegenwoordig mogelijk om osteoporose tot staan te brengen en zelfs in beperkte mate terug te dringen.

osteoporose

Welke medicijnen kun je voorgeschreven krijgen bij Osteoporose?

Veel mensen denken dat het zwakker worden van de botten een normaal ouderdomsverschijnsel is, maar het gaat om een ziekte. Een ander misverstand is de gedachte dat deze ziekte alleen bij vrouwen voorkomt. Bij iedereen neemt vanaf ongeveer het 30e jaar de hoeveelheid botmassa af, dat is normaal, maar of en wanneer dat er sprake is van osteoporose, hangt af van de hoeveelheid botmassa die iemand tot het 30e jaar heeft opgebouwd en hoe snel de afbraak is. Meer weten over Osteoporose lees dan:

Osteoporose, wat is dat en kun je het voorkomen?

Men denkt vaak dat er niets aan te doen valt, maar een juiste behandeling kan het vaak een halt toeroepen. Door de ontwikkeling van nieuwe medicijnen is het tegenwoordig in een aantal gevallen bovendien mogelijk geworden om reeds bestaande osteoporose tot staan te brengen en zelfs in beperkte mate terug te dringen.

medicijnen

Bisfosfonaten

Bisfosfonaten worden vaak voorgeschreven, het zijn niet-hormonale stoffen die aan het botweefsel hechten en die de afbraak van botweefsel afremmen. Onderzoek heeft aangetoond dat het aantal wervelbreuken en heupbreuken daardoor afneemt.

Bisfosfonaten kunnen op drie manieren worden gebruikt, er zijn tabletten die dagelijks moet nemen, maar ook hogere doses, zodat je maar een keer per week of zelfs een keer per maand hoeft te slikken. Vaak wordt deze behandeling gecombineerd met een calcium aanvulling en vitamine D.

Hoe in te nemen!

De tabletten moet je met een glasleidingwater innemen op een helemaal lege maag. Binnen een half uur nadat je een tablet innam, mag je niet gaan liggen, dit geeft een heel vervelend branderig gevoel in de keel..

Er is er ook een bisfosfonaat dat één maal per drie of vier maanden per infuus wordt toegediend in het ziekenhuis. Deze behandeling is voor die mensen die wel met bisfosfonaten behandeld moeten worden, maar door slik- of maagproblemen geen tabletten kunnen gebruiken.

Er wordt vaak gedacht dat men na verloop van tijd kan stoppen met de behandeling, maar dit is over het algemeen niet zo. Ook zijn er veel mensen die erg veel last hebben van de bijwerkingen

PTH-injecties

Bij overgevoeligheid van de bisfosfonaten en ernstige osteoporose kunnen PTH-injecties worden voorgeschreven. PTH is een onderdeel van het natuurlijk in het lichaam voorkomend bijschildklierhormoon, dat de calciumhuishouding in het lichaam regelt.

Forsteo

PTH wordt voorgeschreven als teriparatide (Forsteo®) of parathyroid (Preotact®), maar moet door de specialist worden voorgeschreven. Het is een dure behandeling en er worden maximaal 24 maanden vergoed, daarna moet je weer over stappen op iets anders. PTH wordt in de meeste gevallen thuis bezorgd door een speciale apotheek. Verpleegkundigen van deze apotheek zorgen voor een goede uitleg voor het gebruik. Het medicijn moet je zelf via een onderhuidse injectie leren toedienen. Je moet het in de koelkast bewaren en ga je op vakantie of een dagje weg, moet je het in een speciaal koeltasje meenemen, zodat je het steeds op dezelfde tijd kunt gebruiken. In het koeltasje is het maar beperkte tijd houdbaar, wat weleens een probleem kan geven, onderweg kun je proberen om de koelblokken opnieuw in te vriezen. Een spuit bevat vloeistof voor 28 injecties, na 28 dagen of als de spuit te warm geworden is, mag je hem niet meer gebruiken.

Ook Forsteo heeft bijwerkingen, zoals misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid, buikpijn, opgeblazen buik, last van de blaas, urineverlies, hartkloppingen, slecht slapen en vermoeidheid, onrustige benen, pijn in de ledematen, kramp in de vingers, transpireren ’s nachts, kortademig en huidirritatie. Natuurlijk geld dit niet voor iedereen, maar voor sommige mensen wordt de kwaliteit van leven hierdoor ernstig beïnvloed.

De nieuwste behandelingen.

Prolia

Prolia wordt nog maar sinds kort vergoed, het wordt in het ziekenhuis toegediend, in een halfjaarlijkse spuit. Prolia bevat de werkzame stof denosumab, een eiwit dat de werking van een ander eiwit verstoort, met als doel botverlies en osteoporose (botontkalking) te behandelen. Een behandeling met Prolia maakt het bot sterker zodat het minder snel zal breken.
Maar er nog erg weinig bekend over de bijwerkingen, in ons omringende landen wordt het al wat langer toegepast en daar lijkt het erop dat de bijwerkingen, dezelfde zijn als bij Forsteo en omdat de spuit een halfjaar werkzaam is, kun je dus ook niet stoppen. Op het osteoporoseplein, waar een lotgenotenforum is, is iedereen dan ook erg voorzichtig en afwachtend. Er zijn nog geen reacties met ervaringen.

nitroglycerinezalf

Onlangs werd er en artikel gepubliceerd in Pharmaceutisch weekblad7/3/2011 over: Nitroglycerine nieuwe optie bij osteoporose.

Daarin wordt gesteld dat dagelijks smeren met nitroglycerinezalf de botmineraaldichtheid verhoogt en de botafbraak vermindert. Dat zou blijken uit een studie in de Journal of the American Medical Association. De in deze studie gepubliceerde bevindingen wijzen erop dat nitroglycerine mogelijk een nieuw middel is tegen osteoporose. De meeste osteoporosemedicamenten verminderen de afbraak van het bot, alleen teriparatide stimuleert de aanmaak van bot. Nitroglycerine lijkt ook de botaanmaak te stimuleren en de botafbraak tegen te gaan en het is ook nog goedkoop.

Er is echter nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de werking en eventuele bijwerkingen of gevolgen op lange termijn, dus het mag nog niet worden gebruikt.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia  en public domain pictures.  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#osteoporose #botten #calcium #breuken #diagnose #botdichtheid #medicijnen #forsteo #prolia

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht dec 2016.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb