Banaan

De banaan, meer dan alleen lekker.....

Bananen zijn erg gezond, ze hebben veel waardevolle eigenschappen. Wat zit er dan precies in en waar helpt het voor. Verder een lekker recept voor een bananenwrap.

Wanneer je een banaan eet krijg je vrijwel meteen  energie, dit komt door de natuurlijke suikers in de banaan. Een banaan bevat drie verschillende natuurlijke suikers: sucrose, fructose en glucose. Verder zitten er ook veel vezels in bananen, heel gezond dus. In vergelijking met een appel bevat een banaan twee keer zoveel koolhydraten, vier keer zoveel proteïnen, drie keer de hoeveelheid aan fosfor, wel vijf keer zoveel vitamine A, veel vitamine C en twee keer zoveel andere vitamine en mineralen.

banaan

Het eten van een banaan levert genoeg energie voor drie kwartier sporten, het wordt daarom ook vaak gegeten door wielrenners en lopers van een marathon of Kennedymars.
Maar de banaan bevat nog veel meer waardevolle eigenschappen, die ons kunnen behoeden voor of laten genezen van verschillende aandoeningen.

De banaan en ons bloed:

Bananen hebben een hoog ijzergehalte, daardoor stimuleren ze de productie van hemoglobine en helpen ze bloedarmoede  voorkomen of herstellen. Wanneer je bloedarmoede hebt, de hemoglobine in je bloed dus te laag is, vervoert je bloed niet genoeg zuurstof, je hebt daardoor weinig energie en voelt je slap. Op korte termijn levert de banaan een energiestoot door de suikers, op lange termijn helpt het de hemoglobine in je bloed te verhogen, waardoor je je fitter voelt.

Bananen bevatten weinig zout, maar wel veel kalium, wat mee kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Banaan eten is dus goed tegen hoge bloeddruk en vermindert de kans op een beroerte. Kalium is een belangrijk mineraal voor het lichaam, het zorgt voor een goede werking van cellen weefsels en organen. Bij te weinig kalium kun je last krijgen van de volgende symptomen: minder eetlust, lusteloos gevoel, spierzwakte en spierkrampen.

banaan

De banaan en onze spijsvertering:

De banaan bevat heel veel vezels, daardoor helpen ze verstopping (constipatie) voorkomen of verhelpen, op een natuurlijke manier, zonder gebruik van laxeermiddelen. Het regelmatig eten van bananen zorgt voor een gezonde regelmatige stoelgang.
Bananen hebben van naturen een zuur werend effect, heb je dus last van brandend maagzuur, een banaan geeft verlichting. Heb je een maagzweer dan is een banaan vaak een van de weinige dingen die je zonder problemen kunt eten.

De banaan en ons gevoel:

Wanneer je last hebt van stress wordt je stofwisseling te snel, waardoor het kaliumgehalte daalt. Kalium is een belangrijk mineraal, wat je hartslag normaliseert, mede zorgt voor de zuurstofvoorziening aan de hersenen en de waterbalans van het lichaam reguleert. Door het eten van banaan, waarin veel kalium zit, bestrijdt je dus de lichamelijke gevolgen van de stress, alles komt weer in balans.

Bananen bevatten ook  een soort proteïne:  tryptofaan, dit wordt in het lichaam omgezet in serotonine. Serotonine zorgt mede voor een ontspannen gevoel en verbetert de stemming. Banaan kan dus een positieve invloed hebben wanneer je last hebt van een depressie, je zult je meer ontspannen en gelukkiger voelen.

Ook de vitamine B6 in de banaan kan stemming beïnvloeden, doordat het het glucosegehalte in het bloed regelt. Alle cellen in je lichaam hebben glucose nodig, maar bij tekorten kunnen de meeste terugvallen op andere energievoorraden, zoals vetten. Je hersenen zijn echter helemaal afhankelijk van glucose, ze kunnen geen vetten opslaan of verbranden. Een tekort aan glucose in het bloed, hypoglykemie, uit zich daarom vooral in klachten die te maken hebben met je hersenen.

banaan

De banaan helpt:

• De zenuwen te kalmeren
• Maakt je alerter en geconcentreerd.
• Stimuleert je immuunsysteem, waardoor je minder snel infecties krijgt, verkouden word en het gaat ontstekingen tegen.
• Helpt tegen ochtendziekte, door het bloedsuikerniveau op peil te houden.
• Helpt bij een kater: Maak een milkshake met banaan en honing. De maag word gekalmeerd, het bloedsuikerniveau verlaagt en uitdroging wordt bestreden.
• Je gewicht op peil te houden doordat je bloedsuikerspiegel op niveau blijft, waardoor je minder ongezonde eetbuien krijgt tussendoor.
• Helpt bij het stoppen met roken, doordat de vitamines B6 en B12, het kalium en magnesium uit de banaan je helpt herstellen van het nicotinegebrek                     • Bananen zijn goed tegen kramp in de benen, kramp kan namelijk een symptoom zijn van te weinig kalium.

Wat kun je doen met de bananenschil:

• Wrijf met de binnenkant van de schil over je muggenbeet, het zwelt minder en stopt met jeuken.
• Leg een stukje bananenschil met de binnenkant op je wrat en plak er een pleister over, herhaal het een paar dagen, de wrat verdwijnt.
• Wrijf met de binnenkant over je schoenen, poets ze daarna op met een droge doek voor een mooie glans.

Hoewel ik geen echte fan ben van de smaak van bananen, ze hebben zoveel voordelen en positieve effecten, dat ik ze toch regelmatig ga eten, jij ook?
Elke dag een en dan eens kijken wat het voor me doet.

banaan wrap

Een receptje met banaan: Bananen wraps

Maak een wrap een beetje warm in de magnetron, zodat hij soepel word. Smeer er vervolgens een laagje pindakaas op, snij de banaan in plakjes en verdeel ze in het midden over de wrap. Laat over de banaan wat honing druppelen. Rol de wrap op en verwarm het 30 sec op de hoogste stand van de magnetron. Lekker warm op eten.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via pixabay, pixnio en pexsels  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#fruit  #gezond #banaan #bananen #bananenrecept

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht nov 2016.)