Review: Een vreemde eend in Afrika
In dit boek neemt de schrijver ons mee op reis, op avontuur met in Afrika. In een Citroën 2CV heel het continent door van Noord naar Zuid. Houd jij van reisverhalen, lees dan verder...
Review: Een vreemde eend in Afrika
Een jongensdroom over Afrika ontstond door de verhalen die Gert Duson in zijn kindertijd te horen kreeg. Zijn leraar en enkele missionarissen die in de Congo hadden gewerkt schetste een beeld over dansers rond het vuur op het ritme van de trommels, over medicijnmannen met bijzondere maskers en over de jungle met brullende leeuwen. De droom om in dat land te reizen maakte de schrijver al een keer eerder waar, door met 3 vrienden in een Renault R4 van Brussel naar Dakar te rijden. Het boek begint wanneer Gert weer een nieuw avontuur wil beleven, er wordt een plan gemaakt om met een van de vrienden rond de wereld te zeilen. Tijdens de voorbereidingen lopen ze echter tegen nogal wat problemen aan. Wanneer Gert dan een reportage ziet van een storm op zee, realiseert hij zich dat het te gevaarlijk is zonder de juiste ervaring. Dan besluiten ze met een Citroën 2CV van Brussel naar Kaapstad te rijden.
Boekfragment
“Nigeria is een tikkende tijdbom!”
We reden de parking van de douane op. Het stortregende. Voorovergebogen om alle documenten tegen het water te beschermen, liep ik naar de kantoortjes. Het waren er vijf deze keer. Nummer één: controle van vaccinatie tegen gele koorts. Ik toonde beide injectieboekjes en mocht meteen door. Nummer twee: immigratie. Sympathieke mensen, snelle afhandeling. Ik vulde de registratiefiches in, liet beide paspoorten afstempelen en liep door. Nummer drie: douane. Ik liet ons Carnet de Passage zien. Alsof ze het dagelijks deden. In een snel tempo vulde de beambte het in en stempelde het af. “Hebt u iets aan te geven?” vroeg een tweede, vriendelijke douanier. Ik schudde het hoofd. “Wel, dan wens ik u een prettige reis!” Nummer vier: politie. “Alles is toch in orde nietwaar?!”vroeg hij. Ik knikte. “Geen probleem dan, beste vriend, dan gaan wij u niet langer ophouden.” Hij schudde mij de hand en wenste mij eveneens een goede, en vooral veilige reis. Ik snapte er niets meer van. De kritieken in verband met Nigeria en zijn controleapparaten zijn zo talrijk en dit was verdorie de vriendelijkste en meest correcte en efficiënte grenspost van heel Afrika. Ik vroeg me af wat toch de oorzaak zou kunnen zijn van die misvattingen en liep naar het vijfde en laatste bureau. Ik stapte naar binnen.
“Goedemiddag, heren”, zei ik. “Naar het schijnt moet ik me ook hier aanbieden. Van welke afdeling zijn jullie?”
“Narcotics!” antwoordde een van de mannen. “Antidrugseenheid. Hebben jullie drugs bij je? Het kwam aan als een donderslag. Dat was het laatste wat ik verwacht had, normaal geen probleem, ware het niet dat een van de vissers op het strand van Benin mij een zakje marihuana gegeven had. Wat de man een kleinigheidje noemde, was eigenlijk een colablik vol.
Ik slikte.
Het verhaal
Gert Duson en een van zijn vrienden Christophe Porteman gaan met een Citroën 2CV, in Nederland wel lelijke eend en in België geit genoemd, dwars door Afrika naar Kaapstad. We lezen mee hoe het plan vorm krijgt, een oude auto wordt gekocht en opgeknapt en sponsors voor de reis worden gezocht. Vrijwel iedereen is er van overtuigd dat het niet mogelijk is, maar ze maken bijzondere reis. Met Chuckie, zoals de auto liefdevol genoemd word vertrekken ze, maar de reis verloopt allerminst zonder problemen. De avonturiers lijken een goede beschermengel te hebben, want steeds weer komen ze goed uit benarde situaties. Op de meest gevaarlijke en afgelegen plekken van de woestijn, komen ze vast te zitten, breekt de as of gaat de versnellingsbak kapot. Ze krijgen te maken met een bende in Nigeria en moeten worden gered midden in een wildgebied.
Schrijfstijl
Hoewel het geschreven is als een dagboekverslag, is het een lekker leesbaar boek. Het is met spanning en humor beschreven en je krijgt het gevoel mee te reizen.
Illustraties
Het boek begint met een aantal bladzijden met kleurenfoto’s, tussen de tekst komen sommige van deze foto’s passend bij het verhaal in zwart/wit terug.
Schrijver
Gert Duson was in het dagelijks leven communicatie-consultant, hij trekt er regelmatig op uit om zijn hang naar avontuur te bevredigen. Na vele avontuurlijke reizen, expedities en bergtochten en ervaring in 37 Afrikaanse landen en verschillende Trans-Sahara expedities werd hij gastspreker voor het Expedition Advisory Team van the Royal Geographic Society in London. Nu is hij initiatiefnemer van en stuwende kracht achter de Touareg Trail. In 2005 verzamelde hij 25 teams die met hem met 2pk-tjes van Brussel naar Benin wilde rijden. Touareg Trail heeft een volledig organisatieteam van verkenningsteams, koks, mecaniciens, chauffeurs, GPS-specialist en 3 terreinwagens, 2 vrachtwagens met veldkeuken en technische assistentie om de huidige expedities te ondersteunen.
Gegevens:
Titel: Een vreemde eend in Afrika. Naar Kaapstad in een Citroën 2CV
Schrijver: Gert Duson
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 90 209 54164 – NUR 508
Mijn mening:
Ik vond het een heerlijk boek om te lezen, afwisselend spannend of humoristisch. Er wordt een goede indruk gegeven van de verschillende landen, de natuur, maar zeker ook al de verschillende culturen. Hoe bij het overgaan van de grens een volk zo anders kan zijn...
Menig keer heb ik me afgevraagd hoe de moeders van deze avonturiers zich moeten hebben gevoeld. De jongens belanden in hachelijke situaties, gelukkig loopt het steeds goed af.
Afbeeldingen zijn screenshots van het boek. Teksten door MereltjeWereldspotter © 2019
#Afrika #reizen #avontuur #review #VreemdeEendinAfrika #boek
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht okt 2016.)