2 snel klaar gerechtjes en een toetje!
Een lekker gerecht: groente rösti met gegrilde zalm of een eenpansgerecht met snijboontjes. Makkelijk te maken en snel op tafel. Een recept van een heerlijke trifle voor na.
Recept 1: Groente rösti met gegrilde zalm
Rösti is een nationaal gerecht van het Duitstalige deel van Zwitserland. Rösti bestaat uit geraspte aardappelen die worden gebakken, meestal als een ronde koekvorm. Behalve aardappelen kun je ook verschillende andere etenswaren met de rösti vermengen, bijvoorbeeld groente, spek, uien, kaas of appel. Er zijn heel veel recepten voor rösti.
Bereidingstijd: 40 min.
Benodigdheden voor 4 pers.
- 250 g aardappel die je grof geraspt
- 150 g wortel ook grof geraspt
- 75 g prei in dunne reepjes snijden à la julienne
- 2 eieren, en 1 el bloem
- 3 à 4 el plantaardige olie
- 4 moten zalmfilets
- Vers gemalen peper en wat zout
- 125 g crème fraise
- 2 el verse fijn gehalte dille
Bereiding:
- Dep de aardappelrasp droog met wat keukenpapier.
- Meng de aardappel, de wortel en de prei in een kom.
- Klop 2 eieren los en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Zeef de bloem boven de groenten en klop er dan samen met de eieren een beslag van.
- Verhit 2 el van de olie in een koekenpan met anti aanbakbodem.
- Schep 4 hoopjes beslag in de pan, zorg dat ze los van elkaar blijven.
- Druk ze een beetje plat en bak ze aan een kant goudbruin en gaar.
- Draai de rösti om en laat ze verder op een klein pitje gaar en knapperig worden.
- Bestrijk de zalm aan beide kanten met de rest van de olie en verhit de grillpan.
- Bestrooi de zalm met zout en peper en bak ze in 3 min per kant tot ze net gaar zijn.
- Zet de borden in de oven, zodat ze voorverwarmen
- Meng de dille door de crème fraise en voeg wat peper naar smaak toe.
- Verdeel de zalm en de rösti over de borden en serveer er de dille dip bij.
De zalm kun je eventueel ook vervangen door bijv. een gegrild kipfiletje of een stukje Griekse kaas met salade.
Recept 2: Krieltjes met snijboontjes, paprika en spek
Snijbonen zijn peulvruchten met brede, platte peulen die je gekookt als groente kunt eten. De snijboon is een ras van de gewone boon, hij komt aan zijn naam door het feit dat de peulen gewoonlijk overdwars in reepjes gesneden worden. De oude rassen vormden een draad in de rug graad, door het snijden, werden de taaie draden tot korte stukjes verknipt, maar tegenwoordig zijn de meeste rassen draadloos.
Bereidingstijd 20 min.
Benodigdheden voor 4 pers.
- 300 g snijbonen in stukjes snijden
- 700 g voorgekookte krieltjes
- Olijfolie
- 125 g spekreepjes
- 1 rode paprika in reepjes snijden
- 1 gele paprika in reepjes snijden
- 15 g bieslook, fijn hakken
- Peper en zout
Bereiding:
- Kook de snijbonen in 10 min gaar.
- Bak de krieltjes in een hapjespan, met wat olijfolie ongeveer 5 minuten op laag vuur met de deksel op de pan
- Voeg de spekreepjes en paprikareepjes toe, bak zonder deksel op hoog vuur, ongeveer 5 min.
- Af en toe omroeren.
- Voeg als laatste de snijbonen toe, enkele minuten op laag vuur af en toe om scheppen.
- Serveren met de bieslook en peper en zout.
Je kunt in plaats van de voorgekookte krieltjes natuurlijk ook zelf aardappelen schillen en in blokjes snijden en voorkoken.
Een heerlijk snel klaar toetje: trifle
Benodigdheden voor 4 pers.
- 1 doosje schoongemaakte aardbeien
- 1 doosje frambozen (vers of diepvries)
- enkele plakjes cake of een variatie daarop zoals bijv. eierkoeken
- een scheutje aardbeien likeur, of een scheut frambozenlimonadesiroop voor alcoholvrij
- 1 pak vanillekwark
- slagroom
Bereiding:
- Pak een grote glazen schaal, zodat de laagjes zichtbaar blijven.
- Leg op de bodem de cake of de eierkoeken en besprenkel deze met siroop of likeur.
- Leg hierop een deel van de vruchten.
- Schep een flinke laag vanillekwark hier bovenop.
- Daarna weer een laagje cake, vruchten, vanillekwark
- Maak het af met een laagje slagroom en wat frambozen op de top van het gerecht.
Afbeeldingen zijn rechtenvrij via free download en freefoto morguefile Teksten door Mereltje Wereldspotter © 2019
#snelklaargerecht #groenterosti #zalm #snijboontjes #trifle #kokenmakkelijk
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht dec 2016)