High tea organiseren

High tea is leuk, gezellig en hoeft niet duur te zijn.

Hoe organiseer je een high tea en een recept voor de bekende Engelse scones.

high tea

High tea is een van oorsprong typisch Engels gebruik, daar wordt wat later in de middag, zo rond de klok van 4 de thee geserveerd met daarbij allerlei kleine zoete en hartige hapjes. Je kunt natuurlijk ergens een leuk “theehuis” opzoeken om daar met je vriendinnen van een high tea te genieten, maar je kunt ook thuis een high tea serveren. Je kunt dan kiezen uit dure exclusieve hapjes, maar ook met goedkope ingrediënten kun je heerlijke hapjes maken.

Waar komt de high tea vandaan?

Het principe van de high tea is al ontstaan  zo rond 1840, de 7 de hertogin van Bedford Anna had tegen 4 uur altijd honger en wilde niet wachten tot het diner. Zij liet daarom een lichte maaltijd maken, die bij de thee geserveerd werd. De mensen in Engeland vonden dat een goed en leuk idee en begonnen zelf ook steeds vaker om 4 uur thee te drinken vergezeld van wat hapjes.

Wil je een echt traditionele Engelse high tea dan hoort daar bij de thee geserveerd te worden: scones met marmelade en clotted cream, appel en chocolade taart, sandwiches, hartige taart, oerbrood met gerookte zalm en aardappelsalade.

Scones zijn een typisch Engelse soort kleine broodjes,  clotted cream is een speciaal soort room die in Nederland moeilijk te krijgen is, je kunt in plaats daarvan een mengsel van 100 gram mascarpone en 125 gram crème fraise gebruiken, dat komt dicht in de buurt van de smaak en dikte.

high tea

Organiseer het zelf:

Het hoeft niet moeilijk te zijn om zelf een high tea te organiseren, je nodigt een aantal vriendinnen uit. Vraagt of iedereen voor de groep (bijv. 6 mensen) een hapje meebrengt, gekocht of liever nog zelf gemaakt. Je zorgt zelf voor verschillende soorten thee en de lekkere nog wat warme scones en verschillende soorten  jam. Het zal vast een hele gezellige middag worden.

Bij een high tea is ook de presentatie belangrijk, zorg voor een gezellig gedekte tafel, mooi tafelkleed, een bloemetje, kandelaars, mooi servies en theeglazen, mooie schalen of een etagère om de hapjes op te presenteren. Heb je geen etagère, maak er zelf een door borden en kopjes op elkaar te stapelen. Zorg voor 1 of 2 thermoskannen met heet gekookt water en een assortiment aan verschillende theesmaakjes. Zorg voor minimaal een “gewone” thee en soorten fruitthee. Zo is er voor iedereen wel een favoriet smaakje bij. Zorg dat je ook suiker, honing, melk en schijfjes citroen op tafel hebt staan. Iedereen kan nu zelf zijn allerlekkerste thee maken.

De high tea hapjes

Je kunt dat natuurlijk helemaal zelf bepalen, maar meestal worden eerst wat hartige hapjes en sandwiches gegeten. In de tweede ronde zijn de scones met jam en room aan de beurt. In de derde ronde komen de cake, bonbons, taart en andere zoete hapjes op tafel. Wanneer iedereen een hapje meebrengt is het dus wel handig om af te spreken wie voor zoet en wie voor hartig zorgt.

Ideeën voor de hapjes:

Kleine worstenbroodjes of saucijzenbroodjes, kleine broodjes, sandwiches, brownies, scones (typisch Engels), chocoladetruffels, versierde cakejes, appeltaartjes, mini tompoezen, bonbons.

Zelf scones bakken:

Wat heb je nodig: 350 gram zelfrijzend bakmeel voor het deeg en een paar eetlepels om het te bestuiven, 2 eetlepels witte basterdsuiker,  ½ theelepel zout, 2 eieren, 1 deciliter karnemelk of melk voor het deeg en 3 eetlepels om te besmeren, 60 gram boter of margarine voor het deeg en een beetje om de bakplaat mee in te vetten,

Verder heb je een ronde uitsteekvorm nodig met een doorsnede van 5 of 6 centimeter, je kunt daar ook een glas voor gebruiken. In plaats van de bakplaat invetten kun je ook bakpapier op de plaat leggen, dan heb je minder werk met het schoonmaken nadien.

Het kost je ongeveer 30 minuten om alles voor te bereiden, daarna heb je nog ongeveer 20 minuten nodig om te bakken.

thee

Aan de slag:

Neem je bakplaat uit de oven en laat de oven voor verwarmen op 220 graden Celsius, voor een heteluchtoven is 200 °C genoeg.

♦ Doe het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en het zout in een kom en meng het door elkaar.
♦ Snijd de boter of margarine in stukjes en doe deze bij het mengsel.
♦ Meng de boter en het meelmengsel door elkaar, totdat er geen stukjes boter meer te vinden zijn. Het mengsel ziet er dan uit als broodkruim. Je mengt het makkelijkst door met je vingers de boter fijn te wrijven tussen het meel.
♦ Maak in het midden van je mengsel een kuiltje en breek de eieren daarboven en giet de karnemelk erin.
♦ Neem een vork en roer de eieren en de karnemelk door elkaar, daarna het meelmengsel door het eimengsel roeren.
♦ Wanneer al het vocht is opgenomen door het meel kun je met de hand verder kneden tot een glad en soepel deeg.

Met wat bakmeel je werkblad, deegroller en deeg bestuiven, zodat het niet zo plakt.
♦ Rol nu het deeg uit tot een lap van twee centimeter dik. Heb je geen deegroller gebruik dan een fles (geen etiket en goed schoon) of druk het met je hand plat.
♦ Vet de bakplaat in of leg er een vel bakpapier op.
♦ Steek rondjes van 5 of 6 centimeter doorsnee uit het deeg en leg de rondjes naast elkaar op de bakplaat, leg ze op minstens 3 centimeter afstand.
♦ De restjes opnieuw kneden , uitrollen en rondjes steken.
♦ Bestrijk de deegrondjes met melk.
♦ Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de scones gaar en goudbruin in 15 tot 20 minuten.
♦ Serveer de scones lauwwarm met verschillende soorten jam.

high tea hapjes

In deel twee van High tea met Mereltje volgen meer recepten voor lekkere hapjes, zoals sandwiches en quiche. Ook amusehapjes en kleine tosti’s kun je gebruiken bij een high tea of serveer er verschillende smaken kleine gehakt balletjes  bij.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via pixabay  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#Hightea #scones #recept

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht  apr 2016 )

Maak jouw eigen website met JouwWeb