Een leesbril of liever lenzen

Ik merkte het al een tijdje, ik zag niet meer zo scherp. Wanneer ik een boek las bij avondlicht, de kleine lettertjes op verpakkingen in de winkel, ik kon ze bijna niet meer zien. Het schrikbeeld leesbril doemt bij me op.

ogen

Een leesbril

Een gewone leesbril kun je tegenwoordig bijna overal kopen, bij Kruitvat, Hema en soms zelfs bij benzinestations verkopen ze losse leesbrillen op verschillende sterktes. Dus eerst maar eens een goedkoop exemplaar aangeschaft bij Kruitvat, een paar verschillende sterktes opgepast, totdat ik het beste exemplaar gevonden had. Om te lezen voldeed deze prima, maar na een tijdje had ik hem steeds vaker en bij steeds meer gelegenheden nodig. 

leesbril

Vervelend vond ik het, vooral dat ik hem net niet bij me had, als ik hem onverwacht nodig had, om iets te lezen op een verpakking in de winkel bijv. Daarom nog er maar eentje bijgekocht, bij Hema deze keer, om standaard in de tas te doen, waar hij natuurlijk regelmatig kapot weer uit kwam. Was ik even boven, lag mijn bril beneden, ook niet handig, dus toen maar met een touwtje om de nek gehangen. Steeds bleef ik met dat touwtje ergens achter haken, ook niet echt handig. Dus ook van meerdere brillen werd nog niet helemaal blij. Dan is er nog het steeds op zetten, wil je tussendoor een praatje maken weer af, in de verte zie je namelijk wazig, wanneer je door een leesbril kijkt, ook een min punt.

De opticien

Dus ben ik op een dag eens langs de opticien gegaan om te kijken wat er voor andere mogelijkheden voor mij waren. Eerst werden mijn ogen getest, zodat precies duidelijk was welke sterkte ik nodig had.

leeskaart

De uitslag liet zien, dat ik in de verte nog geen aanpassing nodig had en de leesbril dus voor mij een goede keuze was. Toen ik aan gaf dat erg lastig te vinden, werd mij als alternatief een gewone bril geboden. De glazen zouden voor het ver zien, gewoon glas zijn en er zou dan onderin een leesblokje komen. Het zou even wennen zijn aan dat leesvenstertje onderin, maar het probleem van niet bij hebben, kapot in de tas, steeds op en af was daarmee opgelost. Ik zou voortaan de hele dag mijn bril dragen, dat vond ik ook lastig, beslagen glazen bij het binnenkomen in een warme ruimte, steeds tegen de rand aankijken en geen ruitenwissers in de regen, waren hiervoor mijn grootste min punten.

Lenzen

Ik vroeg dus naar een alternatief. Wanneer je ogen slechter worden en je last krijgt van bijziendheid, (je ziet dan dichtbij alles nog goed, maar in de verte wordt het beeld waziger) kun je daarvoor lenzen of een bril dragen, dat is algemeen bekend. Maar wanneer je last hebt van verziendheid, je ziet dan in de verte nog goed, maar dichtbij wordt alles wazig, kun je dan ook voor lenzen kiezen?
Mijn opticien zei, dat dit niet mogelijk was, wanneer je geen of maar een heel kleine correctie nodig had om ver te zien. De keuze was de bril of mijn ogen laten laseren, daar moest ik eens over nadenken, dus onverrichter zaken naar huis.

Lenzen met monovisie

Ik wilde graag een second opinion, dus belde met een andere opticien om het probleem voor te leggen. Die vertelde mij, dat er wel een andere oplossing is, namelijk lenzen met monovisie. Hierbij wordt uitgegaan van de correctie van één oog. Je ogen worden opgemeten en je krijgt dan voor een oog een lens aangepast voor het lezen, eventueel indien nodig, voor het andere oog een lens die een aanpassing geeft voor het ver zien.

lens inzetten
lens

Dit lijkt even raar, maar werkt in de praktijk heel goed. Wanneer je ogen niet gecorrigeerd zijn, zie je ook niet met beide ogen even scherp. Het oog dat het beste zicht heeft voor het doel dat je wilt bekijken, neemt automatisch het beeld over. Heb je dus alleen last met lezen, kun je ook alleen in een oog een lens dragen. Met het oog waarin de leeslens zit, zal je iets minder scherp zien in de verte, maar daar zal je nauwelijks iets van merken. Je andere oog neemt de functie voor het scherp zien over en je kijkt toch met twee ogen waardoor je diepte ziet. Bij het lezen neemt dan het oog met de lens de taak weer op.

Mijn ervaring

Dit wil ik proberen en maak een afspraak. Ik krijg een lens met lees aanpassing en moet leren deze in te zetten. Het is een zachte lens, die ik 14 dagen mag dragen, dan gooi ik hem weg en neem een nieuwe. Het in en uitdoen van de lens ’s morgens en ’s avonds is even wennen, maar na een week gaat het al behoorlijk snel. Ik mag deze lens gratis uit proberen en heb na 1 week een afspraak voor controle. Ik ervaar helemaal geen ongemak bij het dragen van de lens en ben er dus heel erg blij mee. Bij de controle worden dan ook meteen de lenzen voor het komende halfjaar besteld.

Bij opticiens wordt niet altijd op deze mogelijkheid gewezen, maar bij navraag zullen ze je hiermee vast wel kunnen helpen.

Alle mogelijkheden op een rijtje

Dus wat zijn de opties wanneer je niet brildragend bent en de kleine lettertjes niet meer ziet:
• Een goedkope kant en klare leesbril
• Een aangemeten leesbril van de opticien
• Een aangemeten bril met dubbelfocale glazen ( leesvenster onderin)
• Lenzen met monovisie

Heb je al een aanpassing om in de verte te kijken, dan heb je de volgende opties:
• Een bril met dubbelfocale glazen
• Lenzen voor de in de verte te kijken en een losse leesbril
• Dubbelfocale lenzen
• Twee brillen, die je steeds moet wisselen (niet handig dus)


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via  pixhere, pixabay, public domain vector en wikipedia 

Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#leesbril #lenzen #opticien #verziendheid #bijziend #monovisie

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht nov 2016)