Beschadigde bestanden repareren!

Je hebt net een prachtige tekst geschreven of een van je beste fotos allertijden opgeslagen, maar wanneer je het weer wilt openen, krijg je een foutmelding, staat je document vol vreemde tekens of is foto een rare pixelbrij. Paniek....wat nu, ben ik alles kwijt? Geef de hoop niet meteen op, soms kun je de bestanden nog herstellen of voor een gedeelte redden.

kleuren

Help.... er gaat iets fout, beschadigde bestanden repareren

Voorkomen is beter als genezen:

Probeer om altijd van alle belangrijke documenten, foto’s enz. een back up te maken, bijv.  op een externe harde schijf, dan is er niets aan de hand, je hebt altijd nog een goed en origineel bestand.

In je Word programma kun je instellen dat je werk regelmatig automatisch word opgeslagen, sluit je per ongeluk verkeerd af of gaat er iets verkeerd, dan ben je niet alles kwijt, maar enkel de laatste veranderingen.

Hoe doe je dit: Open je Word programma en klik op bestand, er rolt een menuutje uit, kies daar opties en klik, er opent dan een venstertje, klik daar op opslaan. Dan kun je vervolgens kiezen hoe vaak het document wordt opgeslagen, bijv. elke 5 minuten.

screenshot Word

k heb pas nog ervaren, hoe handig dit kan zijn, ik bewerkte een plaatje in een document, wilde die bewerking toch liever niet en klik verkeerd, zodat het hele document niet opgeslagen  en gesloten werd.

Grrr. ...Paniek, wat nu, een heel uur voor niets gewerkt. Gelukkig was mijn redder in de nood aanwezig, hij had dit handige automatische opslaan voor mij al bij het installeren aan gezet. Ik opende de verkenner, klikte op gebruikers en koos mijn naam, dan moest ik AppData kiezen en vervolgens Roaming, daarna Microsoft en dan Office en dan recent... en gelukkig daar stond hij nog. Alleen het laatste plaatje, waar het dus fout ging, was weg.  Pffff...

Geen back-up en het bestand niet meer kunnen openen.

Maar het noodlot slaat natuurlijk toe bij dat ene Word bestand  of net die ene foto, die je aan jezelf hebt doorgemaild en nog geen back-up van hebt gemaakt. Je krijgt een foutmelding, wat nu?

foutmelding

DOCX en XLSX bestanden

Heb je een nieuwere versie van Word, die werkt met DOCX en XLSX bestanden, probeer dan het volgende:

Her noem je document.docx of document.xlsx bestand naar een document.zip, probeer het vervolgens te openen met de standaard zip-functie van Windows of met WinZip of WinRAR. Zoek vervolgens in de word map naar het document.xml. Dubbelklik daarop om het te openen, vaak lukt dit nog wel. Je bent dat wel de opmaak kwijt, maar hebt wel toegang tot al je tekst. Het kost je dan wel wat tijd om alles weer netjes te zetten, maar er is geen informatie verloren.

Gewone DOC bestanden

Werk je met een ander Word bestand formaat, probeer dan Wordrepair.
Word Repair is een programma waarmee je beschadigde Office Word bestanden kunt repareren. Het programma is niet gratis, maar om enkele documenten  te redden, heb je voldoende aan de gratis demo versie, te downloaden op:

http://www.wordrepair.org/download-trial.html

Na het downloaden, moet je het programma instaleren en openen. Sluit je Word netjes af, bestanden die nog open staan kun je namelijk niet bewerken, je krijgt dan een foutmelding.
In Word Repair klik je vervolgens op  Add File en opent het document wat gerepareerd moet worden. Klik daarna op Repair File en kies een map waarin je het herstelde bestand wilt opslaan. Klik dan op OK, als het programma hiermee klaar is, open je het bestand vanuit de door jou opgegeven map en kopieert het naar een nieuw Word document. Helaas geld ook voor deze mogelijkheid dat je de opmaak kwijt bent, maar gelukkig is wel je tekst gered.

word repair screenshot

PDF bestanden

Heb je het bestand in een PDF formaat opgeslagen of verstuurd?

In de mail word heel vaak gebruik gemaakt van PDF bestanden, omdat deze op vrijwel iedere computer te lezen zijn en ook de opmaak hetzelfde blijft. Een PDF bestand kun je ook beter beveiligen, zodat niet zomaar iedereen veranderingen aan kan brengen.

Op de website van PDF tools kun je het beschadigde bestand gratis uploaden en laten herstellen, wel komt er een watermerk op het herstelde document staan, maar je kunt het weer gewoon lezen, er gaat geen informatie verloren.

https://www.pdf-tools.com/osa/repair.aspx

Ga via de bovenstaande link naar de site en klik op bladeren in het bovenste vakje. Zoek het kapotte bestand en open het. Klik vervolgens op Load PDF.

screenshot pdf tools

In het tweede vak vink je aan: evaluation mode, Recover Cross Reference Table en Recover Pages. Dan kun je op Execute klikken om de bewerking te starten.
In het onderste vak zie je welke bestanden zijn hersteld, door op Save as te klikken kun je ze weer op je computer opslaan.

JPG, GIF, TIFF, BMP, PNG of RAW bestanden.

Afbeeldingen en foto’s worden vaak opgeslagen in een JPG, GIF, TIFF, BMP, PNG of RAW bestanden, ook die kun je nog proberen te redden.
Ga naar de  site van PixRecovery voor een gratis demo download, wel geeft ook dit gratis programma een watermerk mee, maar vind je het goed werken en zijn de afbeeldingen het je waard, kun je het programma kopen, zodat je zonder watermerk kunt herstellen.

http://www.officerecovery.com/pixrecovery/

Wanneer je de download hebt geopend, klik je op File en kiest voor Recover, vervolgens ga je naar de beschadigde afbeelding en selecteert dat bestand. Klik op openen en daarna twee maal op Next. Vervolgens kom je in een scherm waar je kunt aangeven waar de herstelde bestanden moeten worden opgeslagen en in welk bestandsformaat. Het beste kies je hier voor Original format of BPM, later kun je dat altijd weer omzetten naar bijv. JPG.

De prijs van het programma is ongeveer 50 dollar, maar wanneer het al je foto’s van je huwelijk, een geboorte of die prachtige reis kan redden, is het dat vast wel waard.


Afbeeldingen zijn screenshots van eigen pc  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#beschadigdebestanden #bestanden #foutmelding #repareren #herstellen

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht jan 2017)