Wat eten we vandaag, bloemkool gerechten
Elke dag rijst weer dezelfde vraag, wat eten we vandaag? Uitgaande van een basisproduct kun je tal van variaties bedenken. In dit artikel leer je hoe je bloemkool bereid en vind je variatie recepten die je maakt met bloemkool. Je kunt bloemkool koken, stomen, roerbakken en zelfs frituren.
De naam zegt het al, bloemkool is een koolsoort, het wordt gegeten als een groente en kan op veel verschillende manieren worden klaar gemaakt. Bloemkool is gezond omdat het veel goede vitaminen, mineralen en vezels bevat. Het telt maar weinig calorieën, maar door de vezels geeft het toch snel een voldaan gevoel, waardoor het ook prima in een dieet past. Je kunt het dan het beste rauw of gekookt eten, dan hoef je geen vet toe te voegen. Bloemkool heeft van zichzelf al een mooie smaak.
Je kunt bloemkool prima rauw eten, goed wassen en in kleine roosjes snijden. Maar je kunt de bloemkool ook koken, garen in de oven, roerbakken of frituren.
100 gram verse bloemkool bevat ongeveer 95 KJ. Er zitten 3 gr koolhydraten , 2 gr eiwit , 0,3 gr vet, 80 mg Vitamine C, 0,05 mg Vitamine B1, 0,07 mg Vitamine B2, 0,03 mg Caroteen, 20 mg Calcium en 0,5 mg IJzer in.
Koken van bloemkool:
Snij de bloemkool in roosjes en was deze goed, komt de bloemkool recht van het land, zet de roosjes dan enige tijd in zout water, eventueel ongedierte dat zich ertussen heeft verstopt komt er dan uit.
Zet de bloemkool op in water met een beetje zout breng het snel aan de kook. Het gaar koken neemt tussen de 10 en 20 minuten in beslag. Dit is afhankelijk van de afmeting van de roosjes die je gesneden hebt, hoe groter de roosjes hoe langer de kooktijd. Verder is het afhankelijk van het gewenste resultaat, houd je van beetgaar of moet het helemaal zacht zijn. Prik voorzichtig met een vork in een roosje om te kijken of het resultaat al naar wens is.
Je kunt de bloemkool serveren met een lekker sausje, aardappelen en vlees of vis.
Verschillende recepten met bloemkool.
De onderstaande recepten zijn voor vier personen, je vind er verschillende bereidingsmethoden en combinaties in, waar je met enige ervaring ook zelf weer mee kunt variëren.
Gestoomde bloemkool met kappertjes vinaigrette.
Door de bloemkool te stomen gaan er geen vitamines met het kookwater verloren heel gezond dus.
Wat heb je nodig:
1 bloemkool
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels witte wijnazijn
2 lente-uitjes
1 eetlepel kappertjes
1 theelepel mosterd
Een pan met een stoommandje
Aan de slag:
♦ Breng een flinke laag water aan de kook in de pan waar het stoommandje in past.
♦ Maak ondertussen de bloemkool schoon en snij in roosjes.
♦ Leg de bloemkoolroosjes in de stoommand in de pan en sluit met de deksel.
♦ Snipper de lente-uitjes en laat de kappertjes uitlekken
♦ Doe de olie, wijnazijn, lente-uitjes, kappertjes en mosterd in een kommetje
♦ Klop hiervan een dikke vinaigrette.
♦ Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit
♦ Stoom de bloemkool in 8 tot 10 minuten beetgaar.
♦ Leg de bloemkool op een schaal en schenk de vinaigrette erover.
Serveren:
Heerlijk bij kip, vlees of visgerechten
Bloemkoolpuree met basilicum en citroen.
Wat heb je nodig:
1 kg kruimige aardappelen
1 bloemkool
125 milliliter slagroom
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
Citroenschil
Basilicumblaadjes
Aan de slag:
♦ Schil je aardappelen en snij ze in stukken, zet ze op, in een gesloten pan met ruim water en wat zout.
♦ Maak ondertussen je bloemkool schoon en snij deze in kleine roosjes.
♦ Wanneer de aardappelen ongeveer 10 minuutjes koken, voeg je de bloemkoolroosjes toe.
♦ Kook de roosjes nog 5 minuten mee.
♦ Was ondertussen je citroen goed schoon en rasp het geel van de schil.
♦ Snij de basilicumblaadjes klein.
♦ Giet de aardappelen en bloemkool af en voeg de slagroom toe.
♦ Stamp dit samen tot een mooie puree
♦ Voeg nu de geraspte kaas, citroenschil en basilicum toe
♦ Naar smaak nog wat peper en zout erbij en door elkaar mengen.
Serveren:
Deze romige puree is heerlijk bij gebakken vis.
Handig: Je kunt de puree ook van tevoren maken, vet een ovenschaal in, schep daarin de puree en bestrooi met wat kaas. Warm en gratineer je gerecht in de oven. Voorverwarmen op 200°C, de schaal in het midden zetten en 20 minuutjes bakken. Jij hebt dan tijd om de andere gerechten te bereiden.
Roerbak bloemkool met spekjes en mosterd.
Wat heb je nodig:
1 bloemkool
125 gram gerookte spekblokjes
1 klein handje kruiden, dat mag bladpeterselie zijn of neem eens dille, koriander, dragon of basilicum.
4 partjes citroen.
Aan de slag:
♦ Snijd de bloemkool in kleine roosjes van ongeveer 2 cm.
♦ Bak de spekblokjes in een wok of hapjespan zonder olie goudbruin. Schep ze uit de pan.
♦ In het vet wat achterblijft bak je de bloemkoolroosjes in 6 minuten beetgaar.
♦ Meng er nu de spekjes, mosterd en kruiden door.
♦ Maak op smaak af met peper en zout.
Serveren:
Lekker bij aardappel gerechten en vlees of kip.
Serveer de citroenpartjes er los bij, deze kunnen aan tafel naar smaak boven de bloemkool worden uitgeknepen voor een frisse smaak.
Gefrituurde bloemkoolroosjes
Bloemkool kun je ook prima frituren, wanneer je de roosjes eerst door een bloempapje met kruiden haalt. Makkelijk als je nog restjes bloemkool over hebt.
Wat heb je nodig:
Bloemkool
± 6 eetlepels bloem
Peper en zout
1 dessertlepel kruiden, bijvoorbeeld kerriepoeder of madras
Bruisend bron water.
Aan de slag:
♦ Verhit plantaardige olie in een pan of verhit de frituurpan tot 190 C
♦ Verdeel de bloemkool in roosjes, maak goed droog.
♦ Meng 6 eetlepels bloem met de kruiden en wat peper en zout.
♦ Meng daar doorheen bronwater, totdat je een yoghurt dik papje hebt.
♦ Schep de bloemkoolroosjes er doorheen, zodat het papje erom blijft plakken.
♦ Is je papje te dun, strooi er nog een beetje bloem bij.
♦ Wanneer de olie op temperatuur is bak de bloemkoolroosjes in porties.
( in een gewone pan: gooi er een kruimeltje brood in, begint het te bruisen is het op temperatuur).
♦ Ongeveer 2 minuten bakken per portie, dan eruit scheppen en uit laten lekken.
Serveren:
Leg de gefrituurde roosjes op een schaal en serveer met een dipsausje.
Afbeeldingen zijn rechtenvrij via freefoto morguefile en uit eigen portfolioTeksten door Mereltje Wereldspotter © 2019
#bloemkool #recepten #bloemkoolrecepten #groente
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht nov 2016)