In een restaurant: digitaal bestellen of persoonlijke bediening?

Wat wordt de toekomst, iedereen digitaal bestellen of zit je als restaurant bezoeker hier niet op te wachten. Wanneer er aan tafel een digitale menukaart is, kun je meteen een keuze maken en bestellen. Je hoeft niet meer te wachten tot er iemand tijd heeft om je bestelling op te nemen. Heeft dit idee de toekomst of kleven er ook nadelen aan, ik heb eens wat informatie, voor en nadelen op een rijtje gezet.

digitaal bestellen

Er zijn al enkele restaurants die de nieuwe manier van bestellen hebben geïntroduceerd. Via een digitaal scherm kun je de menulijst zien en bestellen. Je kunt de verschillende gerechten in een afbeelding zien, zodat een goed beeld hebt van wat er op je bordje gaat komen en er is ook een beschrijving van het gerecht bij. Heb je je keuze gemaakt, dan kun je met een klik de bestelling doorsturen naar de keuken. Je drankjes bestel je ook digitaal rechtstreeks bij de bar, daar kunnen ze de bestelling meteen klaarmaken en bij je tafeltje serveren.

Heb je een vraag, dan klik je op een knopje, met het verzoek voor bediening aan je tafel. Ook je rekening kun je via een druk op de knop aanvragen.

De digitale schermen hebben vaak ook nog andere leuke functies, je kunt bijv. kijken wat er in de omgeving van het restaurant te beleven is, waar je leuk kunt uitgaan of hoe laat de film begint of de trein vertrekt of je kunt een taxi te bestellen.

digitaal bestellen breda

De nieuwe manier van bestellen kan op verschillende manieren zijn vorm gegeven, zo is dit al toegepast in Restaurant 't Hart van Breda, daar hangt bij je tafel een scherm aan de muur, je bekijkt dus samen met je gezelschap het menu en besteld. Tijdens het wachten kun je via het scherm een spelletje spelen, chatten met andere bezoekers, informatie zoeken of een foto maken en via email verzenden.

Ook in Rotterdam bij het Aziatisch restaurant Izkaya kun je digitaal bestellen, hier is het echter weer heel anders vorm gegeven. Hier is gewerkt met een touch table, een digitaal tafelblad, via beamers verwerkt in de lampenkapjes wordt de informatie weergegeven. Op de plaats van ieder bord, is het menu oproepbaar, je kunt langs alle gerechten bladeren, die wanneer je ze selecteert, digitaal op je bord worden geprojecteerd. Je krijgt zo een goede indruk van het gerecht, heb je je keuze bepaald, dan kun je kiezen uit een klein of een medium formaat. Ook informatie over het gerecht is digitaal opvraagbaar, vervolgens bestel je met een druk op de knop rechtstreeks bij de keuken.

digitaal bestellen

Je kunt in dit restaurant ook zelf je sfeer bepalen, door het design van je tafel aan je stemming aan te passen. Ook hier kun je tijdens het wachten informatie opzoeken uit de omgeving of  eventueel een spelletje spelen en je kunt via een webcam mee kijken in de keuken. Uiteraard is er nog wel bediening in het restaurant om de  bestellingen bij je tafel uit te serveren en af te rekenen. De bediening is ook hulpvaardig bij het uitleggen van de digitale mogelijkheden of bij andere vragen.

Een minder uitgebreid en eenvoudig digitaal systeem is Tafelbutler Het bedienend personeel heeft een speciaal horloge om en op de tafels ligt een klein ronde bedieningsunit. Gasten kunnen op de kop 'Bestellen' drukken als ze een drankje of een gerecht willen bestellen en als ze de rekening willen drukken ze op de knop 'Betalen' Zodra een klant op de knop drukt dan krijgt het juiste bedienende personeelslid een berichtje op het horloge met daarin het tafelnummer en of de gast iets wilt bestellen of de rekening wilt hebben. Niet echt digitaal bestellen, maar een tussenweg, je kunt digitaal aangeven wanneer en waarvoor je bediening wilt, dus niet meer met het handje zwaaien als er iemand van de bediening voorbij loopt. 

De voordelen van digitaal bestellen:

 • Het gaat snel
 • Je kunt veel informatie opvragen en een afbeelding van het gerecht zien
 • Het menu is altijd up to date, gerechten die tijdelijk niet voorradig zijn worden niet getoond
 • Tijdens het wachten informatie zoeken kan handig zijn.
 • Heb je kinderen bij zijn de spelletjes een leuke bijkomstigheid tijdens het wachten
 • Je bent vrij om gebruik te maken van de extra opties, maar gewoon gezellig praten mag ook.

De voordelen van bediening aan tafel:

 • Persoonlijk contact kan heel sfeer bepalend zijn
 • Een goede bediening kan je informatie en goede tips geven over de menu keuze.
butler

De nadelen van digitaal bestellen:

 • Het is minder persoonlijk
 • Niet iedereen begrijpt meteen hoe het werkt (digibeten)

De nadelen van bediening aan tafel:

 • Je moet soms lang wachten.
 • Hebt soms het idee dat je over het hoofd wordt gezien, anderen worden veel sneller geholpen

Mijn mening:

Ik vind het wel een leuke toevoeging, je kunt zelf bepalen hoe je er mee omgaat. Eerst wat drinken bestellen en de tijd nemen of liever meteen snel bestellen wanneer je minder tijd hebt.

Wil je graag persoonlijk advies of heb je een vraag, druk je op de knop voor bediening, zij hebben meer tijd om een praatje met je te maken, want de bestellingen van anderen lopen digitaal gewoon door. Je kunt dus nog steeds tips vragen aan het personeel.
Wil je na het eten nog de stad in, dan zoek je even recente informatie, vind je het leuk speel je samen een spelletje, ben je uit op een goed gesprek, dan laat je de digitale mogelijkheden gewoon voor wat ze zijn, je hoeft ze niet te gebruiken.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via  free download en freefoto morguefile  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#restaurant #digitaalbestellen #persoonlijkebediening #bediening #digitalemenukaart

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht mrt  2017)