Facebook probleem oplossen

Zoals velen hebben ervaren de afgelopen weken is er een groot probleem bij Facebook. Duizenden gebruikers kunnen niet meer in hun account komen en Facebook bedrijfspagina’s kunnen niet meer worden geopend.
 
Je krijgt steevast een HTTP 500 serverfout of een hele lege pagina.
 
Na veel speuren en zoeken, kwamen we erachter dat het wel werkte wanneer we PC rechtstreeks met de kabel verbonden. Het probleem ontstaat dus bij de router, die verder normaal werkt en alle overige internet pagina’s gewoon doorgeeft.
 
We vonden een tip om de router te resetten en het MAC adres te veranderen dat zou helpen. Wij waagde een poging en nu werkt het hier weer goed. We garanderen natuurlijk niets, maar je kunt het proberen.
 
Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving hoe wij het hebben aangepakt.
 
 
Wij hebben Internet UPC met Thomson modem en Linksys WRT 54 GS router, maar misschien werkt het zo ook wel voor andere aanbieders en merken.
 
Sluit je router aan met bekabeling op PC (draadloos werkt het niet)
 
Noteer je mac adres van de pc:
Je vind dat zo:
Klik op de startknop van Windows.
Typ in het balkje onder: cmd en druk enter.
Typ dan in ipconfig/all druk op enter.
Zoek dan fysiek adres: dat is het MAC adres van de PC, dat moet je even noteren.
 
 
Zet de router terug naar de fabrieksinstellingen ( aan de achterkant zit een knopje, dat moet je 30 sec ingedrukt houden) of voor een ander merk router: zoek in het menu van je router hoe je dat doet.
 
 
 
Zoek in de gebruiksaanwijzing de code om in de router te komen, ook via Google meestal wel te vinden. Code om in de setup van bovenstaande Linksys router te komen is: 192.168.1.1
 
 
Zet het MAC adres van de PC (die nu aangesloten is) in de router, in een linksys zit een tabblad die het automatisch overneemt (clone mac adres)
Sluit alles af, zet uit en haal de stekkers uit het stopcontact (PC, router en modem)
 
Na een minuut het modem weer aansluiten, daarna de router weer aan de stroom en als laatste de PC.
Nu zou alles gereset moeten zijn, check het MAC adres (of het MAC adres wat je net hebt ingevoerd nog in de router staat)
 
Beveilig de router weer ( dat verdwijnt wanneer je terug naar fabrieksinstellingen gaat)
 
Nu kun je proberen of Facebook weer werkt, hier werkt het sindsdien weer prima.
Succes .

Enkele dagen na deze publicatie vind ik op een forum het volgende:

Het heeft ermee te maken dat je IP adres van de router op de "zwarte lijst" terecht gekomen is bij spamhouse

Je kunt dit ongedaan maken op www.spamhaus.org

Je zoekt via de gebruiksaanwijzing van je router je IP adres op (van je router incl de puntjes, dus niet van je computer)
dit vul je in bij spamhauss onder het kopje PBL
Dan staat aan de linkerkant het blokje blocklist help, daaronder staat blocklist removal center en daar kun je het invullen (enter IP adres)
dan zie je dat hij geblockt is en krijg je een lijst waar het adres geblockt is. Volg vanaf daar de instructies, daarna moet je wachten, `s nachts  wordt het doorgevoerd door spamhaus en de volgende dag werkt het weer !
 
Het lag dus aan het IP adres, vandaar dat onze oplossing ook werkte.
 
Hoewel deze fout nu bij Facebook hersteld is, laat ik deze pagina online staan, wie weet doet zich nogmaals een dergelijke storing voor, dan kunnen we deze oplossing meteen proberen.