Een museum bezoek geeft nieuwe inspiratie

Het museum: Escher in het Paleis is een ware inspiratiebron, de prachtige werken van deze beroemde grafisch tekenaar, maar ook het paleis brengen je in een andere wereld. Wil je meer weten over Escher, het museum en mijn inspiratie?

tekening  Mereltje

Vaak haal ik mijn inspiratie uit mijn omgeving en ook de natuur is een goede bron, maar soms wil je even helemaal iets anders. Heel nieuwe en andere inspiratie vind je in het museum: Escher in het paleis.

Wie is Escher?

Maurits Cornelis Escher is een beroemd grafisch kunstenaar, zijn werken zijn wereldwijd bekend. Escher werd geboren 17 juni 1898 in Leeuwarden en overleed op 17 maart 1972 in Baarn. Hij woonde 10 jaar in Italië, 2 jaar in Zwitserland en 5 jaar in Brussel en maakte vele studiereizen. Escher was een bijzonder kunstenaar met een heel eigen stijl. Hij maakte prachtige grafische voorstellingen, met een oneindig aantal herhalingen, hij maakte wonderlijke stukken met daarin een uitzonderlijk perspectief en bijzondere metamorfoses.
De kunstwerken van Escher zetten de wereld op zijn kop, door voorstellingen te maken, die lijken te kloppen, maar in het echt niet kunnen bestaan. Maar altijd zie je in zijn werk een enorme precisie, nauwkeurigheid en oog voor detail. Meesterlijk.

Escher glazen bol zelfportret

Escher in het paleis.

In het voormalig winterpaleis van koningin Emma, Paleis Lange Voorhout in Den Haag is sinds 2002 het kunstmuseum: Escher in het paleis gevestigd. Dit museum wordt beheerd door de stichting Escher in het paleis en bevat 130 werken van Maurits Cornelis Escher.

De metamorfoses van Escher zijn spectaculair. In het museum is de 7 meter lange Metamorfose III, een van de bekendste houtsnede ’s te zien. Dit kunststukje is in een ronde opgesteld, zodat het oneindig lijkt door te gaan, want er is geen einde of begin. Hierin zie je weer de precisie om begin en eind zo in elkaar te laten lopen.

In het museum zie je niet alleen de beroemde stukken, maar ook studietekeningen van stillevens, landschappen en Moorse mozaïeken. Ook is er een interactieve tentoonstelling over optische illusie en er zijn games waarmee je kunt spelen met Eschers werk.

Escher in Het Paleis vind je aan de: Lange Voorhout 74, 2514 EH in Den Haag
Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 5 uur.
Volwassenen betalen € 10,00 kinderen van 7 t/m 15 jaar € 6, 50 jongere kinderen mogen gratis mee naar binnen. (Let op: prijzen en tijden kunnen wijzigen)

Mijn inspiratie:

De metamorfose vind ik ontzettend gaaf om te zien, je kunt er naar blijven kijken. Met steeds een hele kleine verandering, krijg je uiteindelijk een heel ander patroon. Ik deed een klein experimentje om te ervaren hoe die techniek werkt. Uitgaande van een wit vel met zwarte rechthoeken, steeds met een aanpassing uit komen op een patroon met visjes. 

Escher visjes

Grappig om eens te ervaren, maar beslist niet mijn talent. De nauwkeurigheid waarmee je moet werken is ontzettend moeilijk. Dit maakt mijn bewondering voor Escher alleen nog maar groter.

Wat ik ook heel bijzonder vind in de werken van Escher zijn de metamorfoses waarbij een figuur vanaf de tekening de ruimte in lijkt te komen. Voorbeelden daarvan zijn de: Destination, Toverspiegel en Reptielen, die je hieronder ziet.

metamorfoses Escher

Hieruit ontstond in mijn fantasie een idee, waarmee ik aan de slag ging. Die precisie waarmee de tekeningen van Escher zijn uitgevoerd heb ik hierbij losgelaten. Ik koos voor een speelse uitvoering in plakkaatverf. Heel leuk om zo eens bezig te zijn, de wereld lijkt dan even stil te staan. Totale concentratie, die zorgt voor een mooie ontspanning.

tekening Mereltje

Bron Escher afbeelding: www.everystockphoto.com (rechtenvrije foto's), de andere afbeeldingen zijn uit eigen werk.

#Escher #Museum #Paleis #Inspiratie #Werken #metamorfose

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht feb 2016.)