Dex + zo, de snoezelbrigade, bijzonder boek!

Kijkend naar hart van Nederland gisterenavond (Mei 2011), was er een onderwerp dat ik niet meer uit mijn gedachte kreeg. Het verhaal van de ouders van Dex, over de liefde voor hun kind, maar ook over de zorgen en de zorgen over kinderen met een zelfde soort aandoeningen en hun leef omstandigheden in Nederland. Zij hebben een stichting opgericht om te proberen, daar verbetering in te brengen.Inmiddels 2016 is het eerste Dex-Ster Huis werkelijkheid.

Afbeelding uit Dex en zo

Initiatiefneemster Josette Budding

Josette is de moeder van Dexter en Madé en initiatiefneemster van de Dex Foundation. Dexter is een autistische en ernstig verstandelijk beperkte en gedragsmoeilijke jongen, Madé een gezond meisje. Dit grote contrast is de inspiratiebron achter het kinderboek Dex + Zo, de snoezelbrigade en er is ook een luisterboek & CD Dex +Zo van gemaakt.

Het doel:

De hele opbrengst van de verkoop van Dex + Zo is voor de Dex Foundation. Dex Foundation heeft als doel : het realiseren van de kleinschalige verzorgboerderij(en) en Stoeistalprojecten midden in de natuur, waarbij de opvang bestemd is voor de groep zorg intensieve en gedragsmoeilijke kinderen zoals Dexter. Josette zegt hierover: ‘En dat is hard nodig want er is op dit moment in Nederland nog géén waardige opvang op niveau voor zeer actieve en zorg intensieve kinderen zoals Dexter. Ook wel bekend als de ‘'Vastbind en Platspuit'' kinderen...van Nederland!''

Dex foundation

Het ontwikkelingsniveau van Dexter is vergelijkbaar met dat van een baby van negen maanden, al lijkt hij op het oog een stoere actieve tiener. Zijn ouders hebben hun baan opgezegd om hem de zeer intensieve 1-op-1 verzorging en begeleiding te geven, die Dexter houvast bieden in de voor hem zo verwarrende wereld. Dexter en zijn lotgenoten hebben géén waardige toekomst in Nederland in de zorg is er niet voldoende tijd en geld om deze kinderen zo intensief te begeleiden. Daardoor worden ze vaker agressief en “moeten” dan worden vastgebonden of platgespoten, voor hun veiligheid en de veiligheid van hun omgeving. Dit is een ernstige en heel trieste situatie, die niet voor zou mogen komen.

De Dex Foundation wil zich landelijk op hoog niveau inzetten voor deze kinderen en zorgen voor een waardig leven op hun niveau!

Fragment uit het boek:

O ja, dolfijnen kunnen natuurlijk niet praten, die zeggen alleen maar blub, blubber de blub. Dan maar even zwaaien met onze poten. En ja hoor de Dolfijn zwaait terug met zijn vinnen.
Bijou legt uit: “De dolfijn kan ons niet goed horen onder water, maar we kunnen wel gebaren maken met onze poten. Dat is toch ook een soort praten?” Bud steekt zijn duim omhoog. Hij bedoelt: alles goed Dolfijn? De Dolfijn knikt met zijn kop: ja alles is goed. Maar hij wrijft ook over zijn buik en wijst naar zijn open dolfijnenbek.

Het verhaal:  

Dex, Bud en Bijou gaan op weg vanuit de Woonboom om de zieke Kloontje te bezoeken. Ze gaan over het Lange Slinger Pad en langs de Lange Slinger Sloot, over de Piratenbrug en dan zigzag door het weiland. Onderweg hebben ze opmerkelijke ontmoetingen, met vrienden en onbekende, die allemaal een beetje “anders” zijn of zich anders voelen. Het zijn vrolijke en grappige verhalen, soms een beetje verdrietig, maar altijd eindigend met een glimlach.

Wie hielpen mee :

Het ontwerp van de karakters en de tekeningen zijn gemaakt door: Striptekenaars.nl

Miss Montreal, Giel Beelen, Jeroen Bleekemolen, theatermaker Wijnand Stomp en het muzikale duo Speelman & Speelman spraken de verhalen in en zongen de liedjes voor het luisterboek & CD Dex +Zo.

Boek Dex en zo

StuStuStudio van Sander van Herk maakte de opnames mogelijk in de studio.
En nog heel veel enthousiaste mensen

.De boekverkoop wordt gesteund door o.a. Bruna, Bol.com, First Monkey, Luisterrijk, Minidisco, Bijenkorf, het boek zal verkrijgbaar zijn bij alle boekhandels, warenhuizen en bibliotheken.

MIjn mening:

Ik vind dit een heel bijzonder project, in het boekje maken kinderen op een heel leuke manier kennis met het “anders zijn”. Het is een prachtig boekje, wat je ook zonder het achterliggende goede doel, voor je kind of kleinkind zou willen kopen. Prachtig om samen te kijken en heerlijk voor te lezen.
Het boekje is te koop vanaf 18 Mei 2011, voor de prijs van 17,95
Wil je nog meer informatie over de stichting en het Dex-Ster Huis kijk dan op de site: Dexfoundation.nl

Natuurlijk heb ik bij de stichting melding gemaakt van het voornemen dit artikel te plaatsen en om toestemming voor het gebruik van de plaatjes gevraagd. Ik kreeg het volgende antwoord:

Hallo Mereltje,

Ik wil je juist enorm bedanken!
Fijn dat je met zoveel betrokkenheid het goede doel kinderboek Dex+Zo positief op je site plaatst...helemaal top!
Hoe meer mensen dit doen hoe beter...deze steun kunnen we goed gebruiken, dat doet ons goed!

Dankjewel!, Groetjes Josette


Afbeeldingen zijn met toestemming via Dex Foundation © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#Dex #Dexenzo #dexfoundation #review

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op  Tallsay met behoud van auteursrecht mei 2011.)

Update: oktober 2016

Maak jouw eigen website met JouwWeb