Citroenmelisse, dille en rozemarijn.
Kruiden zijn lekkere en gezonde toevoegingen om je gerecht een speciale smaak mee te geven. Veel groene kruiden kun je gebruiken als garnering.
Soms worden kruiden en specerijen met elkaar verward, maar er zijn enkele verschillen. Specerijen groeien voornamelijk in de tropen, ze worden veel gedroogd gebruikt, ze ruiken sterker en behalve blad en stengel worden ook vaak vrucht, wortel, bloemknop, meeldraden en zaadjes gebruikt. Kruiden groeien goed in een gematigd klimaat, ruiken vers heerlijk, de bladeren en houtvrije stengels worden het meest gebruikt.
Welk kruid kun je gebruiken in welk gerecht en meer weetjes over citroenmelisse, dille en rozemarijn.
Citroenmelisse
Citroenmelisse wordt het beste vers gebruikt, het blad ruikt naar citroen en heeft ook een frisse citroensmaak. Wanneer je citroenmelisse gaat drogen, invriezen of verwarmen verliest het zijn smaak.
Muggen houden niet van deze specifieke geur ze blijven uit de buurt. Hoewel citroenmelisse verwant is aan de brandnetel hebben de bladeren niet de vervelende brandharen.
Citroenmelisse is in de keuken goed te gebruiken bij het op smaak brengen van soepen en sauzen, het is heerlijk in combinatie met vis en past goed in een frisse fruitsalade. Je kunt de bladeren ook gebruiken om thee te zetten.
Citroenmelisse staat bekend om zijn kalmerende werking bij stress en nerveuze klachten. Het verbetert de spijsvertering en helpt bij maag en darmklachten. Verder verlicht het symptomen van de griep, bevordert de menstruatie en het stilt baarmoederkrampen.
Dille
Dille heeft sprietige blad en ook de zaadjes kunnen worden gebruikt. Vers heeft de dille de meeste geur, maar hij kan ook worden gedroogd of ingevroren.
Dille heeft met zijn zoete, kruidige smaak veel mogelijkheden.
Het is heerlijk te gebruiken in die sauzen en word vaak gebruikt om augurken mee in te maken. Dille smaakt goed bij ei en vis, maar ook een aardappel of vleesgerecht krijgt iets extra’s mee. Heerlijk in een salade van sla, komkommer of tomaten. Ook kun je er een lekkere kruidenazijn mee maken: tel ongeveer 10 gram gekneusde blaadjes per deciliter witte wijnazijn. Laat dit samen in een goed gesloten pot 3 weken trekken, giet het daarna door een zeef en doe de kruidenazijn in een schone fles.
Dille is gezond, het is rijk aan vitamine C, het gaat krampen en een opgeblazen gevoel tegen en het bevorderd de spijsvertering. Ook heeft het een kalmerende werking, al heel vroeger werden baby’s gesust met wat dillewater. Een kopje thee van dillezaadjes helpt je gemakkelijker inslapen.
Rozemarijn
Rozemarijnblaadjes zijn eigenlijk net naaldjes en ze geuren verrukkelijk ze worden daarom ook vaak gebruikt in verzorgingsproducten. De lucht heeft wel iets op de geur van naaldbomen, een takje mee op de BBQ is daarom ook een goed idee.
Je kunt rozemarijn zowel vers als gedroogd of ingevroren gebruiken, het heeft een licht bitterzoete maar toch frisse smaak.
Rozemarijn wordt vaak in warme gerechten gebruikt, door verhitting wordt de smaak sterker. Het is heerlijk in combinatie met wild en rood vlees, maar past ook prima in een aardappelgerecht. Vooral in de mediterrane keuken kom je dit kruid vaak tegen, gebruikt in stoofschotels, marinades, pastagerechten en soepen. Ook bij vette vis, zoals paling en zalm en bij groente, zoals sperziebonen en spinazie past het goed en het is een super combinatie met tomaat.
De blaadjes van rozemarijn bevatten veel ijzer en carnosinezuur. Een ijzertekort is een bekende oorzaak van bloedarmoede en vermoeidheid, Carnosinezuur is een krachtige antioxidant, goed in de strijd tegen dementie en beroertes. Het gebruik van rozemarijn verbetert ook de bloeddoorstroming, voor dit doel kan het ook uitwendig worden gebruikt, het werkt verwarmend, opwekkend en ontspant de spieren.
Afbeeldingen rechtenvrij uit Wikipedia en uit eigen portfolio MereltjeFotografie ©
Teksten door Mereltje Wereldspotter © 2019
#groenekruiden #citroenmelisse #dille #rozemarijn #specerijen
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op behoud van auteursrecht mei 2017.)