Natuur serie Earthflight

Op tv was de serie Earthflight te zien, een documentaire over vogels en natuur op een hele speciale manier gefilmd. Je bekijkt de wereld in vogelvlucht. De serie is ook op dvd te koop, wil je meer weten? In dit artikel meer achtergrond informatie en mijn mening over deze natuurfilm.

earthflight

Earthflight

Earthflight is oorspronkelijk een zesdelige Britse serie gemaakt voor de BBC, daar was de eerste aflevering al in december 2011 te zien. In november 2012 konden we de serie voor het eerst op de Nederlandse tv bewonderen via de EO op Nederland 1. Voor onze zuiderburen was de serie te zien op Canvas. Elke aflevering duurt 52 minuten. 

Wat krijg je te zien?

In de serie bekijk je de aarde in vogelvlucht, dat levert spectaculaire beelden op. Elke aflevering heeft een werelddeel als thema. In deel 1 worden we meegenomen door de sneeuwganzen boven Noord Amerika en krijgen te maken met de Amerikaanse zeearend die daar wel een lekker hapje in ziet. De wereld bekeken door de ogen van de vogels, niet alleen de beelden van hoog boven in de lucht, maar ook de denkwereld, de zoektocht naar voedsel. De zeearenden in Alaska maken prachtige maar gewaagde duikvluchten tussen bruine beren om zalm te vangen. We kijken mee in de natuur op de meest onherbergzame gebieden, zoals de Grand Canyon en Monument Valley. Maar vliegen ook over steden, zoals New York en gaan zelfs met de pelikanen mee onder de Golden Gate Bridge van San Francisco door.

Deel twee neemt ons mee naar Afrika, bij de Kaap duiken we met jan-van-genten loodrecht omlaag. Vanuit hoog in de lucht spotten ze de walvissen en dolfijnen, dat is voor hen de aanwijzing dat er scholen sardine aanwezig zullen zijn, ze storten zich dan massaal naar beneden. Een aasgier en een visarend nemen ons mee in hun wereld hoog in de lucht en op de grond. We zien flamingo’s, maar ook de prachtige Victoria-watervallen. Gefilmd vanaf de vanaf de vleugels van een arend scheren we door de waternevel, overweldigend mooi...

earthflight

In deel 3 is Europa aan de beurt, met de ooievaars, die we al boven de Sahara zagen vliegen we over de oceaan. Er worden beelden beloofd van de kraanvogels over de apenrots van Gibraltar. We gaan meekijken met spreeuwen, zwaluwen, slechtvalken, ganzen en jan-van-genten. We doorkruisen het continent en komen ook boven ons mooie landje met de kleurrijke bollenvelden. Het lijkt me prachtig.

Aflevering 4 verkent Azië en in deel 5 gaan we naar Australië. Aflevering 6 is ook heel bijzonder, daarin kijken we mee naar de making off. Een blik achter de schermen zal ons laten zien hoe met veel geduld en kennis deze serie is gemaakt.

Het filmen van Earthflight.

Om deze documentaire te maken werd gebruik gemaakt van hele verrassende en innovatieve technieken. Er is meer dan vier jaar gefilmd in zes werelddelen in meer dan veertig landen.

Om al die grote natuurverschijnselen van onze aarde in vogelvlucht te kunnen vastleggen werden geavanceerde methodes gebruikt. Sommige beelden zijn gemaakt vanuit geluidsarme helikopters, ultralight vliegtuigjes en door paragliders. Zo zweefde in Afrika een paraglider mee naast de aasgieren en werd een namaakgier met camera gebruikt om midden in de groep te kunnen filmen. Er werd gebruik gemaakt van enkele ongebruikelijke relaties tussen mensen en vogels. In Afrika is er gewerkt met een tamme gier. In Zuid Amerika spelen papegaaien, die weliswaar in het wild leven, maar door een vroegere reddingactie aan een verzorger gewend zijn, een rol. Er werden kleine camera’s op de ruggen van deze vogels bevestigd voor prachtige natuurlijke beelden. Met radio-gecontroleerde onbemande vliegtuigjes infiltreerden ze in o.a. een groep roze flamingo's zonder ze te verstoren.

Achtergrond informatie:

De serie is geproduceerd door John Downer, onder het label John Downer Productions LTD voor BBC en Discovery Channel. Het Engelstalig commentaar in de serie is van David Tennant en de researcher was Huw Williams. Voor Canvas en EO is er een Nederlands commentaar van Peter Drost.

De serie is ook al te koop op dvd en blueray. Geproduceerd onder het label: Dutch Filmworks. EAN 8715664100646 

Kijk hier gratis deel 1

earthflight

Mijn mening:

Dit is een unieke serie met prachtige beelden. Je ziet de wereld in een heel ander perspectief. Ik ga zeker ook de andere delen bekijken, dat word vast ook genieten. Heerlijk ontspannen en je mee laten voeren door de natuur. Bij sommige beelden droomde ik even weg naar mijn reis naar Zuid Afrika, daar ging ik met een klein vliegtuig van Johannesburg naar Hoedspruit, dat uitzicht, wanneer je laag vliegt is zo gaaf. Wil je lezen over dat avontuur, dat kan via deze link.


Afbeeldingen zijn screenshots van de aflevering EO en dvd cover.  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#EarthFlight #serie #filmreview #natuurfilm #review

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht jun 2017)

Maak jouw eigen website met JouwWeb