Warme chocolademelk maken oma’s recept.

Nu de winter en de feestdagen weer in aantocht zijn, denk ik terug aan de warme chocolademelk van oma. Een heerlijk recept om van te genieten voor groot en klein. Het basisrecept is genoeg voor 4 mokken. Verder vind je onderaan het recept ideeën om je hot chocolate helemaal van deze tijd te maken, kruidig voor volwassenen, lekker zoet voor de kinderen en leuke serveertips.

warme cholademelk

Recept voor warme chocolademelk, de smaak van vroeger

Wat heb je nodig voor de basis:

● 250 ml volle melk

● 125 ml slagroom

● 200 gram goede pure chocolade

● 1 zakje vanille suiker

Aan de slag:

► Giet de slagroom in een pan en zet het op een laag vuur, zodat het langzaam warm word.

► Hak de pure chocolade in kleine stukken

► Verwarm de room nu verder tot aan het kookpunt, neem dan de pan van het vuur.

► Voeg de stukken chocolade toe en roer met een garde zodat de chocolade helemaal smelt.

► Voeg vervolgens de melk en de poedersuiker toe en roer door.

► Zet de pan weer op het vuur en verwarm de chocolademelk tot tegen het kookpunt.
     (nier meer laten koken)

►Verdeel de warme chocolademelk over de 4 mokken.

Variëren met smaak:

 Voor de volwassenen:

Variatie 1: Neem een takje rozemarijn en snij een rode peper doormidden (verwijder de zaadlijsten). Voeg toe bij het opwarmen van de slagroom en laat trekken totdat de room kookt. Verwijder de peper en de rozemarijn voordat je de chocolade toevoegt.

Variatie 2: Giet in elke mok een klein scheutje koffielikeur.

variatie warme cholademelk

Voor de kinderen:

Maak de chocomel zoals het basisrecept aangeeft, voeg tegelijk met de melk en suiker ook een theelepeltje kaneel toe.

Variëren met het serveren:

► Serveer de mokken afgewerkt met een mooie toef slagroom met daarop wat cacaopoeder of chocolade vlokken.

► Bestrooi de chocolademelk met witte mini marshmallows. De marshmallows smelten heerlijk bovenop de hete chocolade melk.

► Doe in iedere mok een dot slagroom. Neem twee grotere marshmallows per mok en versier deze met marsepein of wat gesmolten chocolade, zodat het een sneeuwman lijkt en leg deze naast de slagroomtoef.

Tip: Dit recept is glutenvrij en dus ook geschikt voor mensen met glutenintolerantie of de ziekte van Dühring. Meer informatie over deze ziekte vind je hier.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via  free download en freefoto morguefile  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#chocomel #warmechocolademelk #omasrecept 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht apr 2016)