Een dakkapel laten plaatsen op je huis

Een dakkapel laten plaatsen op je huis een goed idee?

Een dakkapel zorgt voor extra ruimte en kan tegenwoordig in 1 dag worden geplaatst. Aan welke eisen moet je voldoen en wat zijn de kosten en mogelijkheden?

dakkapel

Onze slaapkamer leek erg klein, terwijl er wel voldoende vloeroppervlakte was. Doordat het schuine dak al laag begon, ging er veel van die ruimte verloren, je kon er niet staan, dus de ruimte werd niet benut. Daarom bekeken we de opties om een dakkapel te laten plaatsen.

Bouwvergunning of niet?

Op nieuwbouw moet de dakkapel worden meegenomen in de tekening en bouwvergunning. Op bestaande panden mag je soms ook zonder vergunning een dakkapel laten plaatsen, daarvoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
• De dakkapel moet passen in de omgeving
• De buren mogen er geen last van hebben.
• Je moet rekening houden met de veiligheid van jezelf en de buurt.
• De dakkapel moet aan de achterkant van de woning staan.
• De zijwanden mogen niet doorzichtig zijn.
• De dakkapel mag niet hoger zijn dan 1.5 m
• De dakkapel moet een plat dak hebben.

Bij twijfel altijd even na vragen bij je gemeente, omdat sommige gemeente nog aanvullende regels hanteren.

Wanneer je dakkapel niet aan deze eisen voldoet heb je een lichte bouwvergunning nodig. Alles over de richtlijnen voor bouwvergunningen kunt je vinden op:
http://www.rijksoverheid.nl/themas/bouwen-wonen-en-leefomgeving

Het plaatsen hoe gebeurt dat?

Er moet natuurlijk een stuk uit je dak, dat is toch een ingrijpende verbouwing. Met ons Nederlandse weer, zo onvoorspelbaar, is dat waar veel mensen erg tegenop zien.

dakkapel

Wanneer je de dakkapel op het huis laat opbouwen, zijn ze toch al gauw een paar dagen bezig voordat het gat weer dicht is. Tegenwoordig worden de dakkapellen vaak in een werkplaats al helemaal klaar gemaakt, dan is het plaatsen nog maar een kwestie van een dag.
Het bedrijf komt vroeg in de ochtend en maakt het gat in het dak, op de juiste plaats en precies op maat. Er worden eventuele steunbalken geplaatst, wanneer de originele balken moeten worden doorgezaagd. Rond het middag uur komt dan de kant en klare dakkapel en een grote kraan, daarmee wordt de dakkapel op zijn plaats gehesen. Dit is best een heel spektakel en je waarschuwt dus het best van te voren even de buren, omdat de doorgang in de straat tijdelijk geblokkeerd kan zijn. Wanneer daar een vergunning voor nodig is, regelt het bedrijf dat de dakkapel plaatst dat meestal.

dakkapel

Als de dakkapel helemaal goed staat wordt hij vast gezet en kan de kraan weer vertrekken. Daarna kunnen alle aansluitingen netjes worden afgewerkt. Aan het einde van de dag is het dak weer wind en water dicht.

Wat zijn de mogelijkheden:

Er zijn veel verschillende materialen, maten en vormen mogelijk. Traditioneel werden de dakkapellen natuurlijk opgebouwd uit hout.
 Hout heeft een mooie natuurlijke uitstraling en is in elke gewenste kleur te schilderen. Een nadeel is dat het hout goed moet worden onderhouden met regelmatige schilder beurten. Omdat wij geen schilders zijn op grote hoogte zochten we naar een ander alternatief.
 Polyester: tegenwoordig zijn er ook dakkapellen van glasvezel versterkt polyester, deze worden altijd in de werkplaats gemaakt en zijn naadloos en uit een stuk. Ze zijn erg sterk en onderhoudsvrij. Ze zijn wel veel duurder dan een houten dakkapel.
Kunststof: dan zijn er nog de modellen waar gewerkt wordt met kunststof kozijnen en kunststof rabatdelen, ook sterk en onderhoudsvrij. Je kunt het kunststof kiezen in heel veel verschillende kleuren, ook kun je kiezen of je helemaal glad of met een nerfstructuur wilt.

De maat van de dakkapel is afhankelijk van je wensen en de vergunning van de gemeente. Zo mag je vaak over niet meer dan de helft van je dak breedte een dakkapel plaatsen. Natuurlijk moet je ook rekening houden met de binnenmuren. Komt de dakkapel op 1 kamer of loopt hij door zodat 2 kamers een extra raam hebben.

dakkapel

De vorm is natuurlijk ook belangrijk voor de uitstraling. Meestal wordt er gekozen voor een plat dak, maar je kunt ook een schuin dak met pannen kiezen. Je kunt kiezen voor een simpele afwerking, of er een boeiboord op laten zetten. Ook zo’n boeiboord kan weer modern strak of juist met een klassiek randje gekozen worden. Kijk daarbij ook naar de vorm en uitstraling van je huis. Wanneer je een boeiboord kiest kun je daar ook een rolluik laten inbouwen, dat is erg prettig, wanneer je dakkapel bijv. aan de zuidkant ligt en dus tot laat op de dag de zon erop schijnt.

Het bouwbedrijf kan je ook vaak helpen met het aanleveren van de tekeningen en eventuele vergunningen. Ook kunnen ze je adviseren over alle opties voor de afwerking, de keuze van de kleuren, boeiboord model, ventilatie, rolluiken inbouwen en isolatie van de dakkapel enz.

Mijn ervaring

Door een dakkapel te laten plaatsen op ons huis, maakten we van een benauwende slaapkamer met een schuine wand een volwaardige grote lichte ruimte. Het vloeroppervlak bleef gelijk, maar de bruikbare ruimte is enorm vergroot, doordat er extra loopruimte is ontstaan. Op de plaats waar de dakkapel staat, zat eerder namelijk het schuine dak en was daardoor te laag om onder te lopen. Effectief hebben we over een lengte van 3 meter, 1,40 m extra loopruimte gekregen, dat is ruim 4 m². De dakkapel vergroot de waarde van ons huis en heel zeker ons woongenot. De verbouwing ging erg vlot, een dag om de kamer leeg te maken, een dag voor het plaatsen en een week voor de afwerking, aftimmeren, stuken, schilderen en inrichten.


Afbeeldingen uit eigen portfolio MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#dakkapel #verbouwing #vergunning #waardevermeerdering 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht mrt 2016.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb