Zonnebril voor bescherming

Goede zonnebrillen zijn belangrijk voor de bescherming van je ogen, maar ook bevorderlijk voor de verkeersveiligheid, vanwege beter zicht, daarom is het een aanrader om te zorgen voor een goed exemplaar. Wat zijn goede zonnebrillen, waar let je op?

zonnebrillen

Wat is een goede zonnebril?

Een zonnebril biedt bescherming tegen het felle zonlicht, waardoor je gemakkelijker en beter kunt zien in het felle licht. Maar een goede zonnebril heeft ook een filter dat ultraviolet licht tegenhoudt. Dit gebeurd met een optisch filter, dat het ultraviolet licht absorbeert of reflecteert.

Waarom is dat belangrijk?

Ultraviolet licht wordt ook weleens ultraviolette straling, black light of Uv-licht genoemd. Het is een is elektromagnetische straling, die voor het menselijk oog net niet waarneembaar is. De golflengte van uv-straling ligt tussen 100 en 400 nanometer, het werd in 1801 door Johann Wilhelm Ritter ontdekt doordat het zilverchloride snel van kleur laat veranderen. Deze straling is schadelijk voor onze ogen, langdurige of frequente bestraling met teveel uv-straling kan het netvlies beschadigingen en minder scherp zicht, hoofdpijn, branderige ogen en ernstige oogaandoeningen zoals staar veroorzaken.

Hoe weet ik dat er een goede Uv-filter in de zonnebril zit?

Zonnebrillen met een CE keurmerk bevatten een filter dat ultraviolet licht tegenhoudt. Er zijn vijf categorieën:
 Cat.0 zijn heel licht en geschikt voor bewolkt weer.
 Cat.1 is voor zwak zonlicht.
 Cat.2 is voor matig zonlicht.
 Cat.3 is voor helder en fel zonlicht.
 Cat.4 is voor uitzonderlijk fel licht zoals bijvoorbeeld in de bergen.


Je kunt ook zonnebrillen kopen die ook aanpassingen hebben op sterkte, dus met negatieve of positieve lenzen, zodat je zowel scherp ziet als beschermd wordt tegen fel zonlicht.

Met een zonnebril kun je niet recht in de zon kijken, daarvoor heb je een eclipsbril of een lasbril met minimaal factor 14 nodig.

zonnebril hond

De kleur van de glazen.

De lenzen van een zonnebril zijn gekleurd of donker gemaakt. Deze kleur varieert van groen naar grijs en bruin, maar ook soms rood, blauw of geel. De grijze kleuren verstoren de kleurwaarneming het minst .

Rood/bruine lenzen zijn geschikt voor situaties met matig of weinig licht, omdat deze het contrast verbeteren, ze verstoren wel de kleurwaarneming.

Oranje en gele lenzen hebben de grootste contrastverbetering en diepte waarneming, maar verstoren de kleurwaarneming. Je ziet soms ook wel brillen met gele glazen, om in het donker beter te kunnen omgaat met de schittering van de lichten van de tegenliggers.

De kleur van de lenzen is niet bepalend, voor de bescherming die de bril biedt, dat doet het Uv-filter.

Speciale glazen

Er zijn ook nog speciale glazen, zoals Polaroid en fototrope glazen.


Polaroid lenzen hebben naast een Uv-filter ook een polarisatiefilter. Dit zorgt voor beter zicht bij bijv. het water, sneeuw, glas of nat wegdek, omdat een deel van de gereflecteerde lichtstralen worden gepolariseerd worden.


Fototrope glazen hebben de eigenschap donkerder te worden, naarmate er meer licht op valt. Dit komt door bepaalde kristallen, zoals zilverchloride of zilverbromide, die in de glazen verwerkt zijn, zij reageren onder invloed van ultraviolet licht. Als de sterkte van het zonlicht minder wordt, is er ook minder ultraviolet licht, de glazen worden dan weer lichter.


Spiegelende glazen, daarop zit een spiegelende coating. Deze coating reflecteert een deel van het licht dat op de lens valt, daardoor wordt de hoeveelheid licht die er doorheen komt verminderd. Deze coatings kunnen van elke kleur worden gemaakt en is onafhankelijk van de kleur van de lens. Een grijze lens kan bijvoorbeeld een groene spiegelende coating hebben.

babyzonnebril

De babyzonnebril

Tegenwoordig zijn er voor baby’s speciale zonebrillen te krijgen, die met een elastieken band op het hoofdje blijven zitten. Dit is gemakkelijk opzetten en valt niet snel af. Het is een goede bescherming voor de ogen, op de fiets, in de sneeuw en zeker op het strand, met het witte zand en de zon. 

Zonnebril voor bescherming en als mode item.

Het montuur bepaalt grotendeels de uitstraling.

Hierbij kun je het beste uit gaan van je persoonlijke smaak, zit het lekker en past het bij de vorm van je gezicht. Welk materiaal vind je mooi en welke kleur.

 

 Driehoekig gezicht: dit is breed van boven, en smal toelopend bij de kin, een montuur dat aan de bovenkant recht is past hier heel mooi bij.
 Vierkant gezicht: heb je een breed voorhoofd en een brede kin, dan past een ovaal of een rondlopend montuur je erg goed. Je gezicht lijkt dan visueel langer.
 Ovaal gezicht, dan heb je de meeste keus, ieder montuur kan hierbij.
 Langwerpig gezicht, dit heeft een breed voorhoofd en een brede kin, met een lange vorm, monturen met ronde en vierkante vormen passen het beste hierbij.
 Rond gezicht, een rechthoekig montuur staat dan leuk, dit geld nog extra met een breed montuur.
 Diamantvormig gezicht: heb je een smal voorhoofd met een smalle kin, kies dan een zonnebril zonder of heel licht montuur met een vierkante vorm.

zonnebril

Designzonnebrillen

De grote designer labels hebben de laatste jaren ook mooie en kwalitatief goede zonnebril collecties samengesteld. . Grote merken als Dolce & Gabbana, Versace, Chanel, Vogue, Gucci en Ray-Ban maken van de zonnebril een mode artikel. Ook merken als Giorgio Armani, Bvlgari, Persol, Adidas, D&G en Serengeti hebben mooie brillen.

Elk jaar is er een nieuwe trend en wordt er gekeken welke kleuren glazen en grote van monturen het beste bij het modebeeld passen.

In de zomer van 2020 zijn de brillen heel uitgesproken van model. We zien oversized brilmonturen maar ook opvallende retro brillen met ronde glazen, de monturen hebben verschillende kleurenprints. Retro is een modetrend, brillen geïnspireerd op de jaren 50 en 60, herkenbaar aan de dubbele neusbrug, grote monturen met smalle veren aan de zijkant, van kunststof, met veel luxe en glamour.

Waar komen de bekende merken vandaan en waar herken je ze aan?

Dolce & Gabbana 
versace
chanel logo
vogue
gucci
Ray Ban

Dolce & Gabbana is het merk van de Italiaanse modeontwerpers, Domenico Dolce en Stefano Gabbana. D&G was hun tweede merk, wat iets goedkoper was, maar dit merk is in maart 2011 opgeheven.

Versace een Italiaans mode merk, opgericht in 1978 door Gianni Versace, na zijn dood overgenomen door zijn zus Donatella Versace en broer Santo Versace.

Chanel is een Frans haute couture modehuis, opgericht in 1909 door Coco Chanel, de hoofdvestiging zit in Parijs.

Vogue, werd in 1973 opgericht, het fashionmerk Vogue is vernoemd naar het bekende magazine, het onderscheid zicht door innovatieve ontwerpen, het kleurgebruik en door de details op de pootjes van de brillen. Hierdoor maakt Vogue van een gewone bril of zonnebril een hot mode accessoire.

Gucci modeconcern is van oorsprong Italiaans, maar in Nederland gevestigd. Het is opgericht door Guccio Gucci in Florence in 1921. Het is op dit moment in handen van het Franse Pinault-Printemps-Redoute.

Ray-Ban werd in 1937 opgezet door Bausch & Lomb, en in 1999 verkocht aan de Italiaanse Luxottica Group. "Ray-Ban" is afgeleid uit het Engels en betekend stralen uit bannen. Zij maakten het "Aviator" model, voor de Amerikaanse piloten, dat later ook op de gewone markt kwam. Variaties op dit model, met de karakteristieke oogkas vullende vorm, zijn nog steeds te koop.

geogio armani
Bvlgari
Persol 
Adidas 
Serengeti 
polaroid logo

Giorgio Armani is een bekend Italiaans modeontwerper, Giorgio Armani is ook als merk beroemd, maar het is niet officieel benoemd is tot haute couture-merk. ER wordt naar gestreefd om een tijdloze, elegante mode te ontwerpen.

Bvlgari is een Italiaans juweliers merk, sinds 2011 is het merk in Franse handen. Het handelsmerk wordt meestal geschreven "Bvlgari" in het klassieke Latijnse alfabet (waar V = Engels U), en het is afgeleid van de achternaam van de Grieks de oprichter van het bedrijf, Sotirio Voulgaris.

Persol is een Italiaans bedrijf, opgericht door Giuseppe Ratti in 1917, gespecialiseerd in zonnebrillen. De naam komt van het Italiaanse: "per il sole," wat betekent "voor de zon. Persol maakte oorspronkelijk brillen voor piloten en sport chauffeurs. Het bedrijf is beroemd om de duurzame sport zonnebril. 

Adidas is een van oorsprong Duits sportkleding bedrijf uit Herzogenaurach, vernoemd naar de oprichter, Adolf (Adi) Dassler. Ze hebben dan ook voornamelijk sportieve brillen en skibrillen in het assortiment.

Serengeti is in 1985 opgericht in Florida, het merk staat bekend om de zeer goede glazen en innovatieve zonnebril technieken. Hun slogan staat voor werking, elegantie, bescherming en stijl.

Polaroid Corporation is gespecialiseerd in fotografie en optische filters, het bedrijf werd opgericht in 1937, door Edwin Land, die in 1928 het eerste synthetische polarisatiefilter ontwikkelde. De onderneming maakt producten zoals het polarisatiefilter voor de fotografie, speciale glazen voor microscopische toestellen en natuurlijk het bekende glas voor zonnebrillen . Ze hebben een eigen lijn voor zonnebrillen, maar ook worden de glazen geleverd aan andere merk brillen.  


Afbeeldingen zijn promotielogo's en afbeeldingen rechtenvrij via  pixabay en pixnio 

Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#Zonnebril #ultravioletlicht #zon #Uv-filter #polarisatiefilter #polaroid #montuur #mode

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht febr 2017)

Maak jouw eigen website met JouwWeb