Gratis eigen Qr code maken, hoe doe je dat?

QR code (Quick Response) is een tweedimensionale barcode, die gebruikt word bij marketing. In dit blog vind je hoe en waar je zelf een gratis QR code kan maken en wat je er nog meer mee kunt doen.

Wat is een QR code en wat kun je ermee doen?

Toen ik voor de eerste keer las over de mogelijkheden, wilde ik er meer over weten, ik herkende dat vierkantje met blokjes, had het vaker gezien, maar was me niet bewust geweest wat het was. Zo ontdekte ik dat je deze codes met een app kunt lezen en er informatie achter schuilt. Met de camera van je telefoon scan je de code en de boodschap erachter opent zich. Dat kan heel divers zijn: een website, een telefoonnummer of adres....

Wat een leuke manier om bekendheid te krijgen, reclame te maken. Maar hoe kom je aan zo’n code, is dat moeilijk, is dat duur?

Dat wil ik ook hebben wel hebben, zo’n code op mijn site of eigenlijk met de URL van mijn site. Want het is de bedoeling dat mensen, de code ergens anders tegenkomen en via de code opmerkzaam worden gemaakt op een site of bedrijf enz.

Ik ben een speurtocht begonnen op het internet en al gauw had ik verschillende pagina’s gevonden over het onderwerp. Ik vond de website van  Gratis QR, waar je via de link: QR Code Generator gratis heel gemakkelijk een eigen code kunt maken.

Hoe werkt het:

Je maakt eerst een keuze  voor kleur  van voor en achtergrond en voeg eventueel een logo in als watermerk. Vervolgens voer de benodigde gegeven in bijv. je URL en kiest het formaat van je QR code(klein, middel of groot). Klik op Direct aanmaken en je code verschijnt in beeld.
Je kunt de afbeelding downloaden en opslaan. Allemaal helemaal gratis, zonder voorwaarden en zonder verdere gegevens in te voeren.

Dat wilde ik natuurlijk proberen, zie hier boven het resultaat. Leuk, een eigen QR code met daarin de URL van mijn site Webpilot wereldspotter. Maar hoe weet ik nu of het ook werkt?

Ook een fijne site om een eigen code te maken: Websiteplanet.com

Hoe kun je een QR uitlezen?

k was nog niet zo handig met Apps op mijn telefoon, dus ik heb in overweging genomen, het aan jullie te vragen. Wie wil mijn QR code scannen en laten weten of je goed op de site komt? Maar inmiddels kan ik dat zelf, het is namelijk helemaal niet moeilijk. 

Allereerst natuurlijk een App op je telefoon downloaden , dat kan gewoon in de store. Vervolgens gewoon met je camera de code scannen.

of

Met de link decoder kun je ook via de afbeelding de gegevens uitlezen, dat doe je als volgt: Je slaat eerst de afbeelding op, dan ga je naar de Zxing Decoder Online, daar kies je bladeren, je zoekt de afbeelding en drukt op Query verzenden. Ook dan krijg je de gegevens van de code te zien. Of je vult de URL van de online afbeelding in om de gegevens te krijgen.

Design:

Wanneer je eenmaal een code hebt, kun je hem ook nog een beetje persoonlijker maken. Een designer code, als het ware, je moet daarbij wel opletten, dat je de code niet zodanig verandert dat hij niet meer uit leesbaar is.

Je kunt bijv. de kleuren een beetje aanpassen. Let dan op dat de contrasten groot genoeg blijven. Het is geen goed idee om de code in het negatief te maken, niet alle software, kan dat verwerken. In het midden zit een stukje veilige zone, daar kun je een klein logo in zetten.

Maar alvorens het te gebruiken, even proberen of het allemaal nog werkt.

Slim gebruik:

Een bedrijf wat al heel slim werkt met de QR code is het Zoo Parc Overloon. In deze dierentuin staan op de informatieborden QR codes, je kunt die scannen en krijgt dan een filmpje te zien van het betreffende dier in actie. De filmpjes worden gemaakt buiten de openingstijden en tijdens het voeren.

Er is ook al de smart butler, op tafels in sommige cafés of restaurants staat een unieke QR code, wanneer je die in scant zie je een keuze menu, je kunt eten of drinken bestellen, maar ook verzoeken voor de bediening aan tafel of betalen zijn mogelijk. De YourSmartButler wordt al op verschillende locaties gebruikt.

En er zijn er ook t shirts waar je een QR op kunt laten maken met daarin de naam en je telefoonnummer. http://www.oudersvannu.nl/nieuws/actueel/nooit-je-kind-kwijt-met-qr-t-shirt/


Afbeeldingen uit eigen portfolio of  rechtenvrij Wikipedia:  MereltjeFotografie © Teksten door MereltjeWereldspotter © 2019

#QRcode #QuickResponse #QRcodemaken #gratis marketing #QRCodeGenerator

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht okt  2016.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb